Hlavní obsah

Do školních lavic letos usedlo sto tisíc nových dětí

Po dvou měsících prázdnin se děti ve středu vrátily do škol. Celkem letos zasedlo v lavicích na 1,2 miliónu dětí, z toho sto tisíc vůbec poprvé. Někteří prvňáci se začnou na zkoušku učit nový typ psacího písma, objeví se nové předměty a letošní maturanty čeká první kolo státní zkoušky.

Článek

Prvňáci v doprovodu rodičů si poprvé zkusili nové aktovky, středoškoláci se zase bouřlivě vítali se spolužáky. Opravdová výuka začne až příští týden.

Prvňáky ze Základní školy Vladivostocká přišli přivítat fotbalisté SK Slavia. Právě škola v pražských Vršovicích je jednou ze 40 základních škol, kde se jedna třída prvňáků začne učit psát novým zjednodušeným písmem Comenia Script, které je podobné tiskacímu. Rodiče se dozvěděli podrobnosti na první rodičovské schůzce a mohli se rozhodnout, jestli se jejich potomek do pokusného ověřování zapojí. Když se písmo osvědčí, mohlo by jej za dva roky ministerstvo školství školám nabídnout jako alternativu ke klasickému krasopisu.

Ačkoliv první školní den byl na většině republiky zamračený, děti si jej mohly zpříjemnit třeba v zoologické zahradě nebo v muzeu, leckde totiž pro školáky přichystali zábavný program. Například do pražské zoo mají 1. září všichni prvňáci vstup za korunu, na zámku Ctěnice je zase dětská diskotéka. Na přechodech v okolí škol ohlídají děti posílené policejní hlídky.

Čtěte také Vaše zprávy
Poprvé ve školních lavicích

Od tohoto školního roku mohou základní školy nově zařadit do výuky etickou, taneční nebo filmovou výchovu, nové předměty mají děti naučit lépe komunikovat a vyjadřovat se prostřednictvím pohybu nebo vlastní filmovou tvorbou. První mimopražské základní školy už navíc v těchto dnech dostaly miliónové dotace z EU, díky nimž by se měla zkvalitnit výuka.

Velká změna čeká od ledna i učitele od školek až po vyšší odborné školy, každý kantor s vysokoškolským pedagogickým vzděláním by měl brát nejméně 20 tisíc korun měsíčně. Navýšení se bude týkat asi 110 tisíc učitelů.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Prezident Václav Klaus navštívil 3. Základní školu T. G. Masaryka v Litomyšli, na snímku mezi prvňáky v 1. A a jejich rodiči

Prezident Václav Klaus zahájil školní rok na litomyšlských školách. Nejprve navštívil 3. Základní školu T. G. Masaryka, pak chvíli debatoval se studenty a učiteli gymnázia. Gymnázium Aloise Jiráska v Litomyšli patří mezi nejstarší v Česku, právě oslavuje 370 let od svého založení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám