Hlavní obsah

Do pohraničí se vracejí němečtí zákazníci

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi výrazně pocítili dopady uzavření hranic lidé v příhraničí s Německem v Ústeckém kraji. Někteří byli dva měsíce zcela bez příjmů, někteří přišli o práci, za kterou jezdili právě do Německa.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Nakupující ze Saska se vrátili do obchodů v Petrovicích.

Článek

Od sklonku minulého týdne jsou ale hranice zcela otevřené a lidé ze Saska se za nákupy vrátili. Život v pohraničí se tak vrací k normálu. Drobné podnikatele v turistice navíc plánuje podpořit Ústecký kraj.

Lidé z Německa jezdí do Ústeckého kraje za nákupy, do restaurací nebo na jednodenní výlety. Pro nákupy, ale i cesty za zubařem nebo ke kadeřníkovi využívají Sasové často obec Petrovice ležící přímo na hranicích.

„Zavření hranic se obce dotklo velmi významně, spousta lidí je přímo ekonomicky závislá na německé klientele. Máme tu i vietnamskou komunitu, která byla kompletně bez příjmu. Restaurace, kadeřnictví, free shopy, všechno se zavřelo ze dne na den. Je pro nás důležité, že se hranice otevřely,“ řekla místostarostka Petrovic Andrea Kortanová (Za obec Petrovice).

Polsko od soboty otevře hranice lidem z EU

Koronavirus

Mezi Českem a Saskem jsou hranice bez omezení otevřené od poledne minulého pátku. „Byla jsem shodou okolností v půl jedné v dolní části obce a musím říct, že se to sem začalo normálně valit. Auta údajně čekala, až se otevřou hranice a budou moct projet. Opravdu tady byl provoz z hodiny na hodinu velký,“ řekla Kortanová.

Řada německých aut se vydala do Česka přes Petrovice i v pondělí ráno, provoz opačným směrem byl o hodně slabší. Auta s německou poznávací značkou tak v pondělí stála u obchodů s potravinami, na benzinových stanicích, před kadeřnictvím i zubní ordinací. „Jsem moc rád, že jsou hranice otevřené, i u nás jsou pendleři, kteří pracují v Česku, a turismus je i pro nás důležitý,“ řekl starosta saského města Bad Gottleuba-Berggießhübel Christian Walter.

Roční výnos z cestovního ruchu v Ústeckém kraji je zhruba 60 miliard korun. Ekonomický dopad protikoronavirových opatření na něj tak bude obrovský. „Některé podniky, restaurace, kde tvoří přes 60 procent zákazníků hosté z Německa, se propadly s tržbami na nulu. V Českém Švýcarsku činí propad u podnikatelů odhadem 1,2 miliardy korun od vyhlášení pandemie do konce května,“ řekl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Zdeněk Matouš (ČSSD).

Lidé nečtou zprávy. Policisté vracejí od česko-polských hranic desítky aut

Domácí

Na drobné investice by v příštím roce mohli podnikatelé požádat o dotaci z Ústeckého kraje. V návrhu rozpočtu na příští rok je na to vyčleněno 10 milionů korun. „Snažíme se marketinkově nastartovat turismus v příhraničí. Tvoří se to ale složitě, protože i kraje zápasí s nedostatkem finančních prostředků stejně jako obce,“ doplnil Matouš.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ve středu v Petrovicích řekl, že nové nástroje proti koronaviru, jako chytrá karanténa a další aplikace, by měly předcházet tomu, aby se v budoucnu musely znovu plošně zavírat hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám