Hlavní obsah

Do Ostravy přiletěl bezpilotní Reaper

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V Ostravě v neděli přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Zúčastní se cvičení Ample Strike, které začíná v pondělí. Jde o stejný typ stroje, který v sobotu zaútočil na džihádisty v Afghánistánu v odvetném útoku za čtvrteční sebevražedný atentát u bran kábulského letiště.

Foto: Profimedia.cz

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Ilustrační foto

Článek

Pentagon v sobotu oznámil, že americký bezpilotní letoun Reaper zabil dva osnovatele tohoto útoku z hnutí Islámský stát – Chorásán.

USA zaútočily dronem Reaper v Afghánistánu

Svět

Při cvičení v Ostravě bude letoun poskytovat mimo jiné simulovanou leteckou podporu předsunutým leteckým návodčím.

"Cvičení je zaměřeno na sladění procedur předsunutých návodčí s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Nedílnou součástí je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám tzv. Host Nation Support. Piloti si procvičí také doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory,“ uvedl ředitel cvičení Aleš Cápal.

Foto: Us Marines, Reuters

Vojáci kontrolují lidi na kábulském letišti.

Cvičení se uskuteční od pondělí do 19. září. Zapojí se do něj na 700 vojáků z osmi zemí včetně ČR. Kromě amerického MQ-9 Reaper, který může sloužit k bojové i průzkumné činnosti, se zapojí i české bojové vrtulníky Mi-24/35, nadzvukové letouny JAS-39 Gripen nebo německý Learjet, uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám