Hlavní obsah

Do koše jde rekordní počet vakcín

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některým vakcínám končí datum spotřeby a míří do koše. Srpen je v tomto rekordní, a to přitom ještě neskončil. Znehodnotit musely nemocnice 1594 dávek, nejvíc od začátku vakcinace za jeden měsíc. Potýkají se s poklesem počtu zájemců. Lidé rezervované termíny ruší nebo nepřijdou na druhou dávku a dojdou si pro ni později nebo na jiné místo bez registrace. V ojedinělých případech ji vynechají úplně.

Článek

„Velmi nás to mrzí, snažili jsme se do poslední chvíle tyto dávky využít nebo předat jinému pracovišti přes sdílenou databázi poskytovatelů očkování,“ sdělil Právu ředitel pražské Nemocnice svatého Kříže Žižkov Tomáš Krajník.

V koši tam muselo minulý týden skončit 432 dávek vakcíny od Pfizer/BioNTech. Uplynula doba expirace. Nadbytek vakcín tou dobou podle Krajníka řešilo dalších sedm nemocnic a poptávka tak byla minimální. „Tento přebytek, který odpovídá jednodenní kapacitě centra, vznikl z důvodu skokového poklesu zájmu o očkování v posledních týdnech. Také množství pacientů nepřišlo na plánovanou druhou dávku, se kterou jsme počítali,“ vysvětlil.

Do stejné situace se dostala řada dalších zařízení. Mezi nimi i Nemocnice AGEL ve Valašském Meziříčí. Krátkodobou zásobu vakcín tam objednali podle předem registrovaných zájemců a volných slotů k očkování. „Během této doby však došlo jednak ke značnému poklesu zájmu o očkování první dávkou, a navíc část lidí na očkování druhou dávkou nedorazila,“ popsal obdobnou zkušenost mluvčí nemocnice Adam Knesl.

Účet za nezájem dělá v tomto případě 246 dávek od Pfizeru. „Přestože zdravotníci oslovili řadu náhradníků a od konce července umožnilo naše místo očkovat zájemce i bez předchozí registrace, tak část vakcín bylo z důvodu jejich expirace potřeba znehodnotit,“ dodal Knesl.

Jak zjistit, zda máte protilátky

Koronavirus

O ještě větší množství téže vakcíny přišla poliklinika v Pardubicích, konkrétně o 258 dávek. Za celý kraj je to za srpen 378 dávek. Po sto dávkách, tentokrát od AstraZeneky, musely znehodnotit například i nemocnice na Ostravsku a Ústecku.

Zájem o očkování přes léto výrazně klesl. Oproti 100 tisícům dávek na začátku prázdnin aplikují zdravotníci poslední dva týdny sotva 50 tisíc dávek. Počty nově očkovaných první dávkou spadly pod 10 tisíc za den a zdá se, že poptávka brzy narazí na své dno.

Prolomit to chtělo ministerstvo otevřením bezregistračních center. Na princip bez objednání přešla i velká část fungujících center v nemocnicích. Hojně tam však chodí i lidé pro druhé dávky. Někteří si tak chtěli minulý měsíc zkrátit čekání na termín přeočkování. Původně vygenerovaný interval se totiž koncem června u Pfizeru zkracoval na současných 21 dnů.

Vojtěch: Třetí dávku mohou dostat rizikoví lidé na podzim

Domácí

„Systémy se každý den ve večerních hodinách automaticky synchronizují, díky tomu mají očkovací místa vždy aktuální informace, že jejich klient využil možnost očkování v jiném vakcinačním centru,“ vysvětlila Veronika Zachariášová, zástupkyně mluvčí IKEM, které má vakcinaci na starost.

Výpadek lidí řeší většina nemocnic tím, že obvolává náhradníky. Ať už kvůli tomu, že původní zájemci onemocněli, zapomněli, nebo se už neozvali. Třeba do oblastní nemocnice v Mladé Boleslavi nedorazí denně na druhou dávku několik lidí.

„Důvody jejich nedostavení neznáme. Ti, co o očkování stojí a například zapomenou, volají o nový termín,“ doplnila mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

Celkem se v Česku znehodnotilo 4498 dávek, většina od Pfizeru. Z více než 11 milionů úspěšně aplikovaných dávek jde o naprosté minimum. Ukončené očkování má v Česku 5,5 milionu obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám