Hlavní obsah

Do dvou sbírek po tragédii havířů ve Stonavě přišlo téměř šest milionů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na účet Spolku svatá Barbora, který přijímal finanční dary v souvislosti s předvánoční tragickou událostí v Dole ČSM ve Stonavě, kde zahynulo třináct horníků, poslali dárci více než čtyři miliony korun. Informovala o tom ve středu předsedkyně sdružení s tím, že sbírka byla již ukončena. Kromě toho běží až do konce ledna ještě druhá sbírka, kterou spravuje nadace OKD a kde je zatím 1,9 milionu korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Důl ČSN ve Stonavě

Článek

První sbírka, kterou vyhlásil Spolek Svatá Barbora, byla ukončena v úterý. „Na účet byla v rámci celostátní humanitární akce k 15. lednu 2019 poukázána finanční částka v celkové výši 4 051 361 korun. Získané prostředky budou rovným dílem přerozděleny mezi nezaopatřené děti horníků, kteří 20. prosince v rámci důlního neštěstí v Dole ČSM-Sever ve Stonavě přišli o život,“ uvedla předsedkyně spolku Monika Němcová.

Podle dostupných informací jde zhruba o devět až patnáct dětí. „Přesný počet ale budeme znát ve chvíli, kdy se nám ozvou všechny postižené matky a děti a sdělí nám, kolik dětí je nezaopatřených a studujících. Proto jsme se rozhodli, že v první fázi aspoň rozdělíme část peněz mezi ty rodiny, které se již u nás zaevidovaly, aby je co nejdříve mohly použít,“ dodala.

Sirotky budou podporovat dlouhodobě

Spolek svaté Barbory je navíc v souladu se svým posláním připraven všechny sirotky tohoto důlního neštěstí dlouhodobě podporovat i do budoucna.

„Za celou dobu naší existence jsme se starali a pomohli přes 150 pozůstalým dětem po obětech důlních neštěstí. K 19. prosinci 2018 jich pak aktuálně bylo 42. Pomoc Barborky, jak spolku všichni důvěrně říkáme, hlavně spočívá v dlouhodobé podpoře jejich vzdělání, volnočasových aktivit a zdravotní péče. Podpory ale mají svá pravidla, což zejména děti může motivovat k dlouhodobému zájmu o vzdělání či smysluplnému trávení volného času,“ dodala Němcová.

Druhá sbírka, kterou spravuje nadace OKD, pokračuje až do konce ledna. Zde zatím lidé poslali zhruba 1,9 milionu korun. Peníze z této druhé sbírky budou rozděleny mezi rodiny bez ohledu na to, jestli měli horníci děti.

K tragickému výbuchu metanu došlo loni 20. prosince v podzemí Dolu ČSM-Sever ve Stonavě. Explozi nepřežilo 13 horníků, z toho bylo dvanáct Poláků a jeden Čech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám