Hlavní obsah

Do Číny se studentka nevrátí, o počítač asi přijde

Právo, Miroslava Putzlacherová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobní věci včetně počítače nechala studentka čínštiny Karolina Utíkalová v Číně, když se na začátku ledna vracela po prvním semestru studijního pobytu na jün-nanské univerzitě v Kchun-Mingu v jihozápadní Číně zpět do Česka. Do svého pokoje na univerzitní studentské koleji se měla vrátit v polovině února. Jenže koronavirus ji do Asie už nepustil, a kdo ví, kdy se tam dostane a jestli vůbec.

Foto: archiv Karolíny Utíkalové

Studentka Karolína v Číně

Článek

„O viru jsem se dozvěděla až po příletu do Česka,“ vzpomíná Karolina. Na druhý semestr už kvůli němu neodletěla. Nevěděla totiž ani, jestli vůbec výuka na jün-nanské univerzitě bude.

„Univerzita v Kchun-Mingu byla oproti těm, na kterých studovali mí známí, dost zaostalá, neměli jsme ani univerzitní e-maily,“ vzpomíná s úsměvem dívka z Českého Těšína. Raději si tedy zapsala předměty na své domácí univerzitě v Olomouci. Semestr nakonec v Číně začal, ale až v dubnu a jen online.

Nevracej se!

V době nejpřísnějších opatření neměla Karolina s Kchun-Mingem téměř žádný kontakt. Jen občas dostala informace od učitelky, která s ní komunikovala přes Wechat, čínskou obdobu Facebooku. „Psala mi, že se nemám vracet, jinak

mi zruší víza a stipendium,“ říká.

Zájemci o studium na jaderné fakultě ČVUT se mohou hlásit ještě v září

Věda a školy

Než epidemie propukla i u nás, snažila se Karolina vyřešit otázky financí, pojištění a dopravy svých osobních věcí do Česka. Ty jsou totiž ještě pořád na koleji v Kchun-Mingu. A Karolina nemá kontakt na většinu učitelů, ti navíc do univerzitního kampusu stále nemají přístup.

Návrat osobních věcí může Karolína začít řešit až poté, co se kampus konečně otevře. Ale stejně neví, co všechno vlastně do Česka dorazí. Přepravní společnosti totiž obsah kufrů kontrolují a rozhodují, co pošlou a co v Číně zůstane.

„Kamarádce vůbec neposlali mobil a z počítače jí vytáhli pevný disk. A i za takhle protříděný kufr pak musela zaplatit 12 tisíc korun,“ poznamenává Karolina.

V Číně se pokusili unést miliardáře, jeho syn plaval pro pomoc

Svět

Celá situace jí ale přes všechny překážky připadá úsměvná. „Vtipné na tom všem je, že v srpnu v Číně začíná další semestr. Pokud se kampus do té doby neotevře a na koleje přijdou noví studenti, budou se asi hodně divit, co tam najdou,“ směje se.

Reklama

Výběr článků

Načítám