Hlavní obsah

Do Česka se vracejí horolezci, kteří uvázli v Pákistánu

Praha
Aktualizováno

Do České republiky se vracejí dva horolezci, kteří před měsícem uvázli na hoře Rakapoši v Pákistánu. Na twitteru to oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Foto: Regionální vláda Nagar/Twitter

Záchránění horolezci na snímku zveřejněném místními úřady.

Článek

Návratu podle něj předcházelo obtížné vyjednávání. Horolezce v Pákistánu zadržovaly místní úřady kvůli nezaplacené záchraně.

Zatím zaplatili poplatky ve výši 4500 dolarů (cca 99 tisíc korun), sdělilo MZV. Uhrazení zbývající dlužné částky se bude řešit.

„Dva čeští horolezci, kteří uvízli v Pákistánu, se po obtížném vyjednávání vrací domů,” napsal Kulhánek. Poděkoval svým kolegům za výbornou diplomatickou práci a pákistánské straně za vstřícnost. Zdůraznil, že i v zahraničí nese každý odpovědnost za své jednání.

S horolezci bylo v kontaktu české velvyslanectví v pákistánské metropoli Islámábádu. Ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že postupuje podle zákona o zahraniční službě. Stát podle tohoto zákona poskytuje pomoc občanovi, který se v zahraničí ocitl v nouzi v důsledku mimořádné události, jako je například závažné onemocnění, hospitalizace, úraz, havárie či ztráta dokladů, pokud o to požádá a není schopen řešit svou situaci vlastními silami.

Za stav nouze nelze podle mluvčí ministerstva Mariany Wernerové považovat, když někdo přicestuje do zahraničí bez dostatečných finančních prostředků na cestu a pobyt.

Pojišťovna potvrdila, že neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu

Zahraniční

Mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová v neděli ČTK sdělila, že velvyslanectví a pracovníci ústředí resortu poskytovali standardní konzulární ochranu včetně pomoci s komunikací s pákistánskými institucemi a českou pojišťovnou. „Uhrazení zbývající dlužné částky se teprve bude řešit. V tuto fázi již jde o soukromoprávní věc obou dotčených," poznamenala.

Horolezci Jakub Vlček a Petr Macek a jejich místní kolega uvázli v polovině září v asi 6900 metrech nad mořem při sestupu z hory Rakapoši. Po třech dnech je z hory snesl vrtulník pákistánské armády. Pojišťovna Uniqa odmítla záchranu zaplatit, protože horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám