Hlavní obsah

Do Česka přišly silné mrazy, oteplí se příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Česka v noci a ráno dorazily silné mrazy. Například na Jizerce padl teplotní rekord pro tento den, - 20,5 stupně. V Praze Ruzyni bylo ráno 15 pod nulou. Informoval o tom mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rekord padl například v Lánech, -11,9 stupně, nebo v Neumětelech, kde bylo naměřeno – 16,9 stupně.

Hlavní silniční tahy v Česku jsou většinou sjízdné bez omezení. Opatrní musejí být řidiči na silnicích nižších tříd, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Do poloviny příštího týdne bude mrazivo, potom přijde oteplení. Kvůli vysokému tlaku vzduchu však meteorologové čekají na příští týden zejména na severu Moravy nepříznivé rozptylové podmínky. Od čtvrtka by se mělo zatáhnout a mírně oteplit, bude padat déšť se sněhem.

O víkendu se mohou Češi těšit na slunečné nebe, návštěvníky horských středisek čekají ideální podmínky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi minus pěti až minus jedním stupněm Celsia, na horách leží minimálně 40 centimetrů bílé pokrývky. Podobně příjemné počasí by se mělo udržet až do středy. V noci může přituhnout až na minus 13 stupňů.

"Kromě nízkých teplot budou, zejména na severu Moravy a ve Slezsku, nepříznivé rozptylové podmínky, které vzhledem k situaci (oblast vysokého tlaku vzduchu) budou přetrvávat i během příštího týdne," uvedl na svém webu ČHMÚ. Ve čtvrtek by se mělo začít oteplovat, rtuť teploměru by se mohla vyšplhat nad nulu. Jasné počasí vystřídají smíšené nebo mrznoucí srážky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám