Hlavní obsah

Do Česka přijede Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý 5. března navštíví Českou republiku. Ve čtvrtek o tom informovala Česká televize, které to potvrdil český velvyslanec v Paříži Michel Fleischmann. „Zatím k tomu nelze nic říci,“ odmítl komentovat celou věc Hrad.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Setkání Evropského politického společenství v Praze na podzim 2022. Na snímku Petr Fiala a  Emanuel Macron

Článek

Macron byl v Praze naposled v říjnu 2022, kdy se zúčastnil na Pražském hradě premiérového summitu Evropského politického společenství a následného neformálního summitu Evropské rady. Česko navštívil francouzský prezident také v říjnu 2018 při příležitosti oslav 100. výročí založení republiky.

Pavel se s Macronem sešel na konci loňského roku v Elysejském paláci v Paříži. Český prezident poté uvedl, že česko-francouzské vztahy jsou na vysoké úrovni, Paříž a Praha se shodují nejen v otázkách, jako je válka na Ukrajině nebo situace na Blízkém východě, ale i v oblasti energetiky či rozšiřování Evropské unie.

Informace, že by Macron měl navštívit Českou republiku, přišla jen několik hodin poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil svoji cestu do Francie a Německa.

Do Francie Zelenskyj zavítá v pátek 16. února a podle elysejského paláce by s Macronem měl podepsat v Paříži bilaterální bezpečnostní dohodu.

V Německu se šéf Kyjeva setká s kancléřem Olafem Scholzem. Zúčastní se také Mnichovské bezpečnostní konference, kde bude jednat mimo jiné s prezidentem Pavlem nebo americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Zelenskyj míří do Francie a Německa, jednat by měl i s Pavlem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám