Hlavní obsah

Americký vojenský konvoj dorazil do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První část amerického vojenského konvoje, který směřuje na cvičení na Slovensko, dorazila do České republiky. Nad ránem vojáci dorazili do Rančířova na Jihlavsku.

Průjezd amerického vojenského konvoje okolo PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Po 21. hodině dorazil konvoj na hraniční přechod Rozvadov na Tachovsku, kde vojáky čekala kontrola techniky a krátký oddech.

Zhruba dvouhodinové zpoždění proti původnímu plánu způsobily administrativní záležitosti a testování, ale také technický problém na jednom z vozů.

Americký konvoj přejíždí českou hranici

Na příjezd čekaly na místě dvě rodiny, které chtěly konvoj vidět a pozdravit, jedna z Tachovska, druhá z Domažlicka.

FOTO: První část amerického konvoje projíždí Českem

Domácí

Z Rozvadova američtí vojáci zamířili do Rančířova na Jihlavsku, kam dorazili krátce po 4.00. Ve vojenském areálu v Rančířově je čekají vytápěné stany i temperované kontejnery se sprchami a dalším sociálním zázemím. Připravený je zdravotní tým a také stan pro izolaci vojáků, u nichž by se prokázal covid-19. V areálu může během přesunu konvoje odpočívat až 350 vojáků. Je tam také autoopravna a místo pro doplnění pohonných hmot.

Až si vojáci odpočinou, vydají se ve večerních hodinách na cestu směrem k hraničnímu přechodu Břeclav.

První americký konvoj projede přes Česko dnes v noci

Domácí

Přes území České republiky se během týdne přesune až 1200 vojáků se 500 kusy techniky v pěti konvojích. Po silnicích se americké jednotky budou pohybovat hlavně v noci a v brzkých ranních hodinách, aby nenarušily provoz na silnicích. Každý konvoj je rozdělený do skupin, které mezi sebou mají rozestupy.

Foto: Aktu.cz

Po silnicích se americké jednotky budou pohybovat hlavně v noci a v brzkých ranních hodinách, aby nenarušily provoz na silnicích.

V České republice stráví maximálně 48 hodin.

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové se stejně jako v minulosti do cvičení zapojí 2. jezdecký pluk s kolovými obrněnými bojovými vozidly Stryker či terénními vozidly HMMWV, vybaveni budou i logistickou podpůrnou technikou. Jednotky se vrátí stejnou trasu v opačném směru v druhé půlce března.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Americký konvoj v Česku

Reklama

Výběr článků

Načítám