Hlavní obsah

Do babyboxu v Ostravě někdo odložil asi roční holčičku. Dostala jméno Karolínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Přibližně roční holčičku objevili v neděli zdravotníci v babyboxu při Městské nemocnici v Ostravě. Nemluvně se do speciální schránky určené pro odložené novorozence téměř nevešlo. Podle duchovního otce babyboxů Ludvíka Hesse jde o 250. miminko odložené v těchto speciálních schránkách umístěných po celém Česku.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Babybox

Článek

„Odhaduju, že je jí kolem roku, ale je úplně v pořádku,“ byla první slova ostravské lékařky Sylvy Gistingerové, když volala zakladateli babyboxů v Česku Ludvíku Hessovi. Holčičku někdo do boxu odložil ve 22:17. „Oblečená byla v červené kombinéze se zvířátky a na hlavě měla bílou čepičku. Babybox už jí byl opravdu malý,“ přiblížil Hess s tím, že děťátko dostalo jméno Karolínka.

Děvčátko je podle Hesse osmým dítětem odloženým v ostravském speciální schránce. „A to po dlouhé jedenáctileté prodlevě,“ poznamenal Hess s tím, že tato ostravská schránka funguje již od roku 2008.

Jméno Karolína vybral podle jména dcery jednoho ze svých přátel a dlouholetého dárce výjimečného projektu záchrany nechtěných miminek Vojtěcha Nováka z Prahy.

Karolínka zároveň navýšila ve prospěch odložených děvčátek skóre oproti chlapcům na 137:113. Od začátku letošního roku už ženy, které si nechtějí nebo z různých důvodů své dítě nemohou nechat, do babyboxů odložily čtyři miminka. Většinou jde o novorozence ve věku několika málo dnů až pár týdnů.

Jaký bude osud holčičky, je zatím nejasné. Vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví ostravského magistrátu Zdeněk Živčák ČTK v pondělí řekl, že se přihlásila příbuzná dítěte a projevila zájem převzít ho do péče. V úterý podle něj soud rozhodne, zda bude dítě na základě předběžného opatření na přechodnou dobu předáno do péče pěstounky. „Reálná je však v tomto konkrétním případě i varianta svěření dítěte do péče příbuzné. Aktuálně řešíme situaci, kdy se přihlásila příbuzná dítěte a projevila zájem dítě převzít do péče. O tomto však bude muset rozhodnout soud, protože v tuto chvíli se jedná o dítě neznámé identity a tato může být určena soudem,“ vysvětlil Živčák.

Po celé republice nechal od roku 2005 Hess při nemocnicích umístit 85 podobných schránek a jejich počet stále není konečný. „Pokud by se našel šlechetný a velkorysý dárce, rádi bychom umístili moderní babybox v Nemocnici v Neratovicích na Mělnicku. Pomůže doslova každá koruna,“ požádal Hess. Otevřít jej hodlá na mezinárodní den dětí 1. června. Půjde o výměnu za již technicky zastaralý původní box.

V plánu jsou další babyboxy

„Po prázdninách budeme pokračovat novými babyboxy v Nemocnici Čáslav, v Nemocnici Kyjov, v Nemocnici Jilemnice a na závěr vyměníme původní bedýnku za novou schránku v Nemocnici Třebíč,“ vyjmenoval plánované novinky Hess.

Všechny babyboxy jsou přístupné z vnější strany budov. V okamžiku, kdy je do nich vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou navíc umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Matka chtěla půlročního chlapce odložit v nemocnici. Když neuspěla, natlačila ho do babyboxu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám