Hlavní obsah

Do babyboxu v Karviné někdo odložil zdravého chlapce

Právo, ČTK, plk

Několik dní starého chlapce odložila neznámá osoba v noci z pátku na sobotu do babyboxu nemocnice v Karviné-Ráji. Jde o čtvrté dítě letošního roku a 166 celkově, kterému zachránily babyboxy zřejmě život.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Článek

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess dodal, že jde o třetí dítě, které kdosi odložil v karvinské bedýnce pro nechtěně narozené děti.

Několik dní staré dítě se v babyboxu ocitlo okolo půl třetí v noci. „Klučík je na první pohled zdravý, byl oblečený v šatičkách po starším sourozenci. Váží 4920 gramů a měří 54 centimetrů,“ uvedl s tím, že sestřičkám jej pomáhal vyjmout z babyboxu vrátný, po němž dostal jméno Pavel.

„A protože je tak dobře vykrmený, příjmením se jmenuje Veliký,“ prozradil Hess.

V České republice je 72 babyboxů. Je to v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče. Do babyboxu v Česku bylo dosud odloženo 72 chlapců a 94 dívek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám