Hlavní obsah

Disidenti budou dostávat průměrné důchody, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří aktivně vystupovali proti komunistickému režimu a mají kvůli perzekucím a restrikcím nízké důchody, by měli mít od příštího roku automaticky nárok na průměrný důchod, aniž by museli mít splněnu podmínku dostatečně dlouhé doby odvodů. Vláda ve středu schválila příslušnou novelu, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Novinky

Zakladatel knihovny Libri prohibiti Jiří Gruntorád na neřešení problému disidentských penzí upozornil hladovkou

Článek

Novela je reakcí na dlouhodobý problém nízkých penzí disidentů, kteří často museli vykonávat podřadné práce, případně byli donuceni emigrovat a nyní nemají nárok na důstojný důchod.

Na problém upozornila nedávná hladovka zakladatele knihovny Libri prohibiti Jiřího Gruntoráda, který poukázal na případ hudebníka Charlieho Soukupa.

Novela se má týkat i lidí, kteří dostávají část penze z ciziny. Výjimkou bude Slovensko. Podle Jurečky se bude novela týkat řádově stovek lidí, kteří mají osvědčení účastníka odboje proti komunismu. Penze budou dorovnávány automaticky.

Některým disidentům stát automaticky dorovná důchod, ostatním upraví penze novela, řekl Jurečka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám