Hlavní obsah

Díry v rozpočtech škol bude řešit Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na posílení rozpočtu regionálního školství se musí dohodnout celá vládní koalice, uvedl po pondělním jednání s odbory ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Někteří ředitelé škol poukazují na to, že hrozí, že nebudou mít na financování pozic nepedagogických pracovníků. O tématu by měl Bek v úterý jednat s premiérem a ministrem financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

„Dnešní (pondělní) jednání nemohlo přinést řešení, protože není v kompetenci ministerstva. Můžeme rozepsat do rozpočtů škol jen prostředky, které nám byly přiděleny ze státního rozpočtu,“ řekl Bek.

S odbory a představiteli školských asociací se ministr dohodl, že o snížení peněz na financování nepedagogických pracovníků, tedy kuchařek, školníků, hospodářek, účetních apod., bude jednat v úterý s premiérem Petrem Fialou, ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a dalšími čelnými představiteli vlády.

Podle Beka by mohla vláda ještě rozhodnout o navýšení krajských rezerv, z nichž se školská zařízení rovněž financují. Pokryto podle Beka není celkem 2500 úvazků, z toho 500 jich je už nyní možné financovat z krajské rezervy. Teď se hraje o 2000 míst, která jsou obsazena a nejsou na ně peníze. Zapotřebí by bylo kolem 800 milionů korun.

Školy zjistily své rozpočty a zděsily se

Domácí

Ředitelům škol ovšem chybí i peníze, které dostávali na neobsazené pozice, protože z nich platili odměny pracovníkům, kteří práci za chybějícího zaměstnance vykonávali.

Bek poznamenal, že rozpočet se vyvíjí nejen podle toho, jak se mění rozpočtování nepedagogů, ale zejména podle toho, jak se mění výkony škol. „Tedy zda přibylo, nebo ubylo dětí. Už teď v tom rozpisu 74 procent škol vidí, že má více prostředků, než mělo loni. Zbylých 26 procent má o něco méně a často je to v důsledků toho, že se jim snížil počet dětí,“ uvedl ministr.

Zdůraznil, že do rozpočtů škol může ještě zasáhnout tzv. dohodovací řízení, které pravidelně probíhá v průběhu března.

„Naprosté většině škol ubyde jen zlomek úvazku, někde mezi 0,2 až 0,4 úvazku. Ale je několik stovek škol, v nichž je ta změna větší a týká se pak celých úvazků. A tam je podle mě potřeba intervenovat v prvé řadě z krajských rezerv a v případě potřeby je navýšit. To je pak předmětem právě dohodovacího řízení v březnu,“ upřesnil.

Stávka zatím nehrozí

Ke stávce nevidí Bek důvod. Argumentuje mimo jiné poměrem téměř 80 tisíc zaměstnanců ve školství ke dvěma tisícům nepokrytých úvazků. Má také za to, že splnil svůj slib daný v době podzimních protestů ohledně nefinancovaných pozic.

„Ještě před dvěma týdny hrozilo, že stát normativně přestane financovat 17 tisíc pozic nepedagogů. Já jsem kolem té stávky veřejně sliboval, že udělám všechno pro to, aby to bylo maximálně osm tisíc, což odpovídá počtu neobsazených míst,“ poukázal ministr minulý týden. Nakonec se podle něj v rozpisu objevilo 7500 těchto míst. Na 7500 nefinancovaných místech je 2500 reálných zaměstnanců.

„To, co zbývá k řešení, je relativně malý počet lidí i platů ve srovnání s tou debatou, která byla vyhrocená na podzim,“ dodal Bek.

Předseda školských odborů František Dobšík uvedl, že situace by se měla uklidnit, pokud se dofinancují pozice nepedagogů. Stávka je podle Dobšíka stále ve scénáři odborů.

„Zatím jsme to odstínili a to odstínění pokračuje. Uvidíme, jak to dopadne u pana premiéra,“ řekl Dobšík. Na úterní schůzce by se podle něj mělo připravit řešení. Dobšík předpokládá, že pokud s ním bude souhlasit premiér, tak ho vláda schválí.

Asociace ředitelů ZŠ kritizuje rozpočet pro regionální školství

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám