Hlavní obsah

Dienstbier chce vrátit romské děti zpátky do klasických škol

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) doporučí ministerstvu školství, aby zrušilo přílohu ve školském zákoně, která upravuje vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. Její zrušení by zabránilo odsouvání zejména romských dětí do praktických škol.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

„Chceme uplatnit principy, které by zabránily vylučování zejména romských dětí z hlavního vzdělávacího proudu,“ řekl Dienstbier na tiskové konferenci, která se konala při příležitosti Mezinárodního dne lidských práv.

Doporučení ministerstvu, aby přílohu zrušilo, chce Dienstbier předložit v nejbližších dnech, od příštího školního roku by už měla přestat platit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr připomněl, že vláda už schválila akční plán pro inkluzi ve vzdělávání romských dětí. „Ty děti jsou často úplně stejně inteligentní jako děti většinové populace. Tím, že například pocházejí ze sociálně vyloučených lokalit, nemají odpovídající přístup ke vzdělání, je to spíše sociálně-kulturní handicap,“ řekl Dienstbier.

Některá diagnostická centra podléhají školám

Poukázal také na problém, že některá diagnostická centra, která lehké mentální postižení diagnostikují, podléhají přímo praktickým školám. Jde podle něj o střet zájmů.

Ministr také připomněl, že vláda schválila novelu zákona o veřejném ochránci práv, která významně posiluje pravomoci ombudsmana ve dvou oblastech.

„Může přímo navrhnout zrušení zákona, když to vyplyne z konkrétních zjištění v rámci kauz, které ombudsman prošetřuje, a může také podat antidiskriminační žalobu ve veřejném zájmu, když hrozí diskriminace skupině osob,“ řekl Dienstbier. „Může tak předejít hrozbě diskriminace většího počtu typově definovaných osob nebo kauz,“ dodal. Novela musí ještě projít parlamentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám