Hlavní obsah

Dětské skupiny zdraží měsíčně o více než 300 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětské skupiny se od ledna prodraží. Jak vyplývá z návrhu vyhlášky, kterou na vládu předložilo ministerstvo práce, měsíční maximální výše úhrady rodičů stoupne ze 4720 korun na 5046 korun. Změna začne platit od ledna. Podle šéfky Asociace provozovatelů dětských skupin Daniely Celerýnové by skupiny potřebovaly peněz ještě víc.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Od roku 2021 půjde o druhé zvýšení úhrady za dětskou skupinu. Zatímco před dvěma lety rodiče platili za jedno dítě maximálně 4000 korun, od letošního ledna už to bylo 4720 korun. V lednu 2024 částka vystoupá na 5046 korun.

Ministerstvo práce to vysvětluje růstem spotřebitelských cen. „Zvýšení maximální výše úhrady nákladů může mít nepříznivý vliv na rodinné rozpočty rodin,“ přiznává ministerstvo práce. „Jedná se však o úhradu nákladů spojených s poskytováním služby péče o dítě v dětské skupině, přičemž poskytování této služby není výdělečnou činností, náklady na službu se zvedají a v některých případech by službu nebylo možné z finančních důvodů dále poskytovat, což by mělo ještě větší sociální dopady pro rodiče, kteří by bez zajištění služby nemohli dále vykonávat výdělečnou činnost,“ dodalo.

Provozovatelé chtějí víc peněz

Podle Celerýnové nicméně zvýšení některým provozovatelům nebude stačit. „Bohužel pro provozovatele se náklady na provoz zvyšují daleko více: nájem, mzdy a energie jsou položky, které musí provozovatelé zaplatit a které se navýšily neúměrně více. Proto možné navýšení školkovného o 300 pro ně není pomoc, jak udržet stabilně náročné provozy,“ sdělila Právu.

„Je třeba si uvědomit, že dětské skupiny platí komerční nájmy, které se každoročně inflačně navyšují,“ dodala.

To, co se člověk nenaučí ve školce, zbytek života dohání na terapii

Po mateřských stopách

Provozovatelé dětských skupin ještě čekají na částky tzv. normativu, které dostávají od státu na provoz. Ty se mají dovědět až se začátkem roku. „Poté můžeme hodnotit udržitelnost našich provozů. Ani tady ale neočekáváme větší pomoc, v minulém roce došlo k navýšení normativu o pár korun,“ dodala Celerýnová s tím, že normativ a školkovné je jediný zdroj příjmu, který skupiny na provoz mají.

V letošním roce činí denní normativ na jedno dítě mladší tří let 507 korun a dalších 24 korun na stravu, pro starší dítě je denní normativ 298 korun a 14 korun na stravu.

Zda si za dětské skupiny budou muset rodiče připlatit už v letošním školním roce, nebo se zdražení projeví až se začátkem nového školního roku v září, nedokáže Celerýnová odhadnout. Záleží totiž na majiteli. „Ceny školkovného budou provozovatelé zvyšovat dle podmínek smluv, které mají uzavřené s rodiči,“ míní.

Právě dětské skupiny mají podle ministerstva práce částečně nahradit v příštích letech mateřské školy, kterých je nedostatek. Dětské skupiny jsou navíc oproti nim určeny už pro děti už od 6 měsíců.

Službu péče o dítě v dětské skupině může provozovatel poskytovat jen na základě oprávnění, které vzniká zápisem do evidence poskytovatelů, kterou vede ministerstvo práce.

Sousedka místo školky? Riziko, tvrdí učitelky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám