Hlavní obsah

Děti ztloustly. Ke sportování se buď nevrátily, nebo přišly s výraznou nadváhou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy odborníků, že covidový lockdown zaviní tloustnutí dětí a ztrátu jejich zájmu o sport, se částečně naplnily. Například do některých tanečních, gymnastických nebo plaveckých kurzů se před prázdninami vrátila asi jen polovina dětí, a to ještě s horší fyzičkou či výraznou nadváhou. Ta trápí i svěřence fotbalových klubů, kteří se však hlásí v plném počtu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vrátily se všechny děti, o sport se dokonce lehce zvýšil zájem,“ řekl Novinkám sportovní ředitel FK Baníku Most Jan Skýpala.

Bohužel však zaznamenal u svých svěřenců horší fyzické výkony. Ztratili prý koordinaci a obratnost, zhoršili se i v rychlosti. Skýpala předpokládá, že většina dětí to dožene do Vánoc, pokud zase začne pravidelně sportovat.

Pro elitní talenty mířící teoreticky do sportovní top špičky může tento půlroční absolutní výpadek mít kariérní důsledky, že už nedosáhnou na předpoklady pro světový úspěch.
Jan Skýpala, sportovní ředitel FK Baníku Most

„Ale pro elitní talenty mířící teoreticky do sportovní top špičky může tento půlroční absolutní výpadek mít kariérní důsledky, že už nedosáhnou na předpoklady pro světový úspěch,” přiznal Skýpala.

„Průměrná kvalita hráčů se obnoví cca po půlroce pravidelného trénování, ale ti nejnadanější nemusejí obstát ve světové konkurenci,“ dodal šéf mosteckého fotbalu.

Třetina s nadváhou

Podobně nahlíží na situaci i předseda TJ AFK Slivenec Michal Starec.

„Úbytek členské základny napříč oddíly neregistrujeme. Děti, které trénovaly, jsou v dobré fyzické kondici. Ty, které netrénovaly, jsou na tom špatně. Třetina dětí od osmi do patnácti let má velkou nadváhu,“ řekl Novinkám.

Podle Starce takovým dětem nepomůže, když budou docházet na tréninky dvakrát týdně.

Doba, kdy děti z vesnic byly fyzicky zdatnější než ty z měst, je pryč

Děti

„Ony se často jindy ven nedostanou. Ty děti, co přibraly a ztratily návyk, tak nevím, jak se těch kilogramů budou zbavovat. Ono se toho tolik nezmění – dítě bude mít pořád přísun potravy, kterou jí, a pohybu bude mít pořád málo,“ dodal Starec.

Jednatel pražské taneční školy Ivy Langerové Marek Šisl zaznamenal horší zkušenost. Dětí na tanečních kurzech výrazně ubylo, a to zhruba o polovinu.

Taneční škola doufá v restart

„Děti přestávají chodit, ale doufáme, že zase začnou. Měli jsme členů ve vyšších stovkách, snížilo se to tak o padesát procent, možná i o víc. To budu vědět až v říjnu, protože spousta dětí slibuje, že začne. Ale je otázka, jestli to tak bude,“ řekl Právu Šisl.

„Na některé kurzy, na které chodívalo dvacet dětí, jich nyní chodilo šest. Na některé přišlo z pěti dětí jen jedno,“ dodal. Fyzička se podle jeho zjištění zhoršila dětem výrazně.

„Je to tragické. Ve sportovním klubu, který trénuje třikrát nebo čtyřikrát týdně, měli uběhnout dva kilometry. Jestli to z těch dětí dokázalo deset procent?“ povzdechl si.

Trenér: Děti, které měly nakročeno k výkonnostnímu sportu, covidový rok nikdy nedoženou

Domácí

Věří však, že na podzim bude situace lepší a děti se vrátí. Škola totiž mohla z nařízení vlády otevřít stejně jako ostatní sportoviště až v polovině května, jenže v polovině června zase zavřela. Přes prázdniny totiž taneční kurzy nevede.

Podle Šisla se zřejmě dětem a jejich rodičům nechtělo vracet se jen na několik týdnů.

Značný úbytek zaznamenala i Sport Academy, která pro děti pořádá kurzy lezení, plavání, juda, bruslení, lyžování, snowboardingu nebo gymnastiky a street dance. Vrátilo se jen necelých 60 procent dětí, řekl jednatel Jan Hnilička.

„Třetina rodičů dětí se rozhodla využít kredit z neuskutečněných lekcí až v září od nové sezony a devět procent neodpovědělo vůbec,“ shrnul.

Podle jeho poznatků se fyzička dětí příliš nezhoršila, připadá mu srovnatelná.

Nejobtížnější bylo udržet zájem dětí o sport, přiznává trenérka

Domácí

„Chuť do sportování je ale výrazně vyšší. Lekce se částečně přesunuly na venkovní sportoviště a do parků. Klienti Sport Academy dostali možnost využít veškeré neuskutečněné lekce formou příměstských kempů či v nové sezoně tak, aby o své vložené prostředky nepřišli,“ dodal Hnilička.

Až na patnáctidenní prosincovou pauzu nemohly děti organizovaně sportovat od poloviny října do poloviny května.

Proti omezení vystupovala řada odborníků, která se obávala devastace mládežnických sportovních oddílů. Za dřívější otevření sportovišť bojoval i senátní podvýbor pro sport.

Reklama

Výběr článků

Načítám