Hlavní obsah

Desítky miliónů eur z fondů jsou ohroženy, varoval eurokomisař Dobeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor v pátek na schůzce v Bruselu varoval ministra školství Josefa Dobeše (VV), že Česko může přijít o peníze z fondů EU. Jde prý o desítky miliónů eur (stamilióny až miliardy korun). Situace je vážná, řekl Andor novinářům.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Eurokomisař László Andor

Článek

Klíčová výtka, kterou komise vůči ČR má, se týká způsobilosti projektů - tedy toho, zda jsou unijní fondy používány tak, jak by měly podle stanovených cílů. „To je zásadní otázka,“ podotkl Andor.

„Zjistili jsme vážná pochybení,“ dodal rovněž v reakci na dotaz, zda jsou české programy špatně připravené.

„Může to dosáhnout výše desítek miliónů (eur), pokud ne víc,“ řekl Andor ohledně možných ztrát ČR. „Ministr se mnou souhlasil, že situace je vážná,“ dodal.

Česká vláda podle komisaře musí přistoupit k rázným krokům pro vyřešení potíží. Situace je podle komisaře řešitelná. Komise nabídla Česku spolupráci v tom, aby se podařilo vyhnout ztrátám prostředků z fondů.

O situaci bude komisař s českými představiteli hovořit znovu v Praze v březnu.

Celý program počítá s 53 miliardami

Evropská komise už jednou pohrozila podle informací Práva Česku, že zastaví proplácení celého programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z toho má české školství možnost získat 53 miliard korun. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Ministr sám si stanovil, že problémy vyřeší do dubna, jinak odejde.

Pokud by ke katastrofickému scénáři, tedy zastavení programu, skutečně došlo, již rozjeté miliardové a stamiliónové projekty, jakými jsou třeba státní maturity, reforma vysokých škol, zavedení školného a mnohé další, by musely být uhrazeny pouze z veřejných financí, tedy z peněz daňových poplatníků. Smlouvy s dodavateli služeb jsou totiž již dávno podepsány.

Pro státní kasu by to byla v době ekonomické krize, kdy není ani na platy učitelů, ani pomůcky, citelná rána. Přitom Dobeš i předchozí ministři školství se vždy odvolávali na to, že eurodotace českým školám, naposledy vysokým, pomohou z finančních problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám