Hlavní obsah

Lidé demonstrovali před Úřadem vlády. Procházejícího ministra si nevšímali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před Strakovou akademií, kde odpoledne zasedla vláda, demonstrovalo několik stovek lidí. Požadovali odvolání kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Většina ministrů demonstranty objela, jediného procházejícího šéfa resortu školství Vladimíra Balaše (STAN) nechali demonstranti bez povšimnutí.

Demonstrace před Úřadem vládyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Já jsem tam procházel, ale moc si mě nevšimli,“ řekl při příchodu na Úřad vlády novinářům ministr Balaš s tím, že jel tramvají. A doplnil, že neví, o co demonstrantům jde.

Ti skandovali hesla jako „Demisi“ nebo „Hanba vládě“. Před Strakovu akademii přinesli také vlajky a transparenty, na kterých například vyzývali premiéra a ministry, aby nezatahovali Česko do války. Zpívali také hymnu.

Organizátoři akce, kteří svolali demonstraci i na 28. září na Václavské náměstí pod názvem Česká republika na 1. místě, chtějí předat také petici za odvolání vlády prezidentovi Miloši Zemanovi.

Demonstrace a pochod od Pražského hraduVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstraci přišel před jednáním kabinetu okomentovat i vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09). Ten na úřad přijel na rozdíl od svého kolegy Balaše zadem. „Těžko budu autem projíždět. To není ani korektní vůči demonstrujícím – je rozrážet autem,“ řekl.

V centru Prahy se opět demonstrovalo. Odbory svolaly protest proti chudobě

Domácí

Válek také uvedl, že demonstrace je důkaz demokracie. „Proto jsme v roce 89 zvonili klíči,“ míní. „Jejich argumenty, že máme s Ruskem vyjednávat, nemohu akceptovat. Je tam terorista, který vraždí na Ukrajině,“ dodal.

Organizátoři totiž mimo jiné požadují, aby Česká republika zajistila přímé smlouvy s dodavateli plynu za nízké ceny – tedy především s Ruskou federací.

Reklama

Výběr článků

Načítám