Hlavní obsah

Demonstranti proti Grossovi se poprali s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Potyčkou mezi demonstranty a policisty vyvrcholila středeční pravidelná demonstrace za odstoupení premiéra Stanislava Grosse na pražském Václavském náměstí.

Článek

K soše svatého Václava přišlo na 250 demonstrantů, aby vyjádřili nesouhlas s Grossovým postupem při vysvětlování nejasností kolem majetku jeho rodiny. Na transparentech vyzývali premiéra k odstoupení, řada lidí měla na sobě trikolóru.

Ve stejné chvíli, kdy se lidovci usnesli, že opustí kabinet, nakládala policie přes odpor demonstrantů do přistaveného policejního antonu reprobednu a mikrofon z majetku organizátorů.

Ti totiž neměli povolen "zábor" místa, na němž zařízení stálo. Policie jim dala půl hodiny, aby si povolení na městském úřadě vyřídili. To se nepodařilo, a tak policisté přikročili k akci. Pískající dav se snažil jim v tom zabránit. Vzduchem se nesly nadávky: "Fuj! Zloději! Vraťte nám bednu!" Do toho se ozývalo pískání a nesouhlasný křik demonstrantů.

Při potyčce jeden z nich vyletěl tlačen davem až na silnici, po níž pomalu projížděly kolony aut. Nikomu se nic nestalo.

Demonstrantům zůstala ještě jedna bedna, kterou dobrovolníci drželi na ramenou, protože tak nezabírala nepovolený prostor a policie ji nemohla odnést. Když policejní vůz odjížděl, zpívali lidé "Kde domov můj...."

Policie zabavuje asi 1,5 metru vysokou maketu "veřejného domu" s nápisem "S+Š klub premiér". Demonstranti do ní měli vhazovat vzkazy pro premiéra. FOTO: ČTK/Martin Štěrba

Reklama

Výběr článků

Načítám