Hlavní obsah

Dělá horníka a po šichtě farmaří. Je to koníček, na poli se vydělat nedá, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málo placená, ale krásná práce, spíše jen koníček. Tak hodnotí Petr Siuda z Dětmarovic podmínky pro provozování zemědělství, jemuž se věnuje nad rámec svého povolání. Pracuje jako horník v dole v Karviné a po práci obdělává své pozemky o rozloze 30 hektarů. Přestože pracuje i šestnáct hodin denně, má co dělat, aby splatil hypotéku a uživil rodinu.

Foto: Aleš Honus

Petr Siuda z Dětmarovic se účastnil protestu na česko-polském přechodu v Chotěbuzi.

Článek

Když je třeba osívat pole, hnojit anebo sklízet, pracuje i šestnáct hodin denně - osm hodin v podzemí karvinského dolu a stejně dlouhou dobu na svém poli. Často bývá rád, že se může aspoň na pár hodin vyspat. „Ráno po noční vylezu ze šachty a rovnou na pole, kde jsem skoro celý den,“ říká muž, který by navzdory mimořádnému pracovnímu zápřahu neměnil.

„Pěstuju pšenici a sóju, část produkce tvoří seno. Práci na poli věnuji celé léto. Je to krásná práce. Je radost dívat se, jak to roste, za tu námahu to stojí, ale těch třicet hektarů by mě rozhodně neuživilo. Navíc to, co se děje, už je neúnosné. Zemědělství jde úplně do kytek, už se to nevyplácí a spousta lidí to dělá jen proto, že se to dělá srdcem,“ řekl.

Jedna obec, dva farmáři. Protesty vidí různě

Domácí

Protestující zemědělci zablokovali přechod v Chotěbuzi.Video: Aleš Honus, Novinky

Naprosto žalostné jsou podle něj nízké výkupní ceny obilí. „V roce 1990 můj táta prodával metrák pšenice za 350 korun. Já jsem ji loni prodával za 385 korun. Vzhledem k inflaci je to úplně šílené,“ řekl.

Drahé jsou zejména investice do techniky. Pavel Siuda má dva traktory a další drobnou zemědělskou techniku, která ho stála statisíce. Až se jednou rozhodne s touto prací skončit, věří, že stroje ještě někomu prodá. „Investici do techniky beru jako takové penzijko. Až s tím skončím, všechno rozprodám a děti snad budou zajištěné,“ míní.

Že by čtvrteční protest zemědělců něco změnil, si nedělá iluze, přesto považoval za důležité se k němu připojit. „Dokud tam ale bude taková vláda, která tam je, nic se nezmění,“ myslí si zemědělec.

Kvůli Babišovu střetu zájmů vrátila firma z Agrofertu dotaci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám