Hlavní obsah

Dehumanizace, Hřebejk tepal Pollerta za příspěvek o covidových úmrtích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékař pražské Fakultní nemocnice Motol a bývalý olympionik Lukáš Pollert na Twitteru přirovnal umírání lidí s onemocněním covid-19 k odchodu přemnožených primátů s tím, že se vlastně „skoro nic nestalo“. Mnozí mu vzápětí vyčetli, že vážnost onemocnění zlehčuje.

Foto: ČTK

Atlanta 1996 – olympijské stříbro.

Článek

„Nakonec se ukáže, že se vlastně nestalo skoro nic. Obecně vzato, ve světě, kde se naprosto neúnosně přemnožil jeden druh primátů, jemuž se podařilo už téměř dokonale zlikvidovat ostatní formy života, došlo k okrajovému snížení jeho populace – v této chvíli to jsou necelé tři promile,“ napsal na Twitteru.

Mezi prvními reagoval například režisér Jan Hřebejk. „Takhle umřeli na španělskou chřipku primáti Schiele nebo Apolinaire... Ta dehumanizace je prostě ošidná,“ uvedl.

Uživatel Lukáš Dušek se zase ptal lékaře, zda přistupuje s postojem „okrajové snížení“ ke všem svým pacientům. „A svým blízkým? Je to váš způsob vyrovnání se se smrtí? A za B, v jakém vztahu je postoj ,přemnožil se jeden druh primátů‘ k vašemu ,nadprůměrnému‘ počtu dětí,“ dotazoval se.

Vystrčil: Babiš je bezohledný, Zeman neomalený

Domácí

Není to však poprvé, co Pollert svými názory vyvolal na sociálních sítích pozdvižení. Například pro server Hlídací pes nedávno uvedl, že vystrašená společnost dělá nesmyslná a přehnaná rozhodnutí a lze s ní snadno manipulovat. „Dělám všechno pro to, aby společnost vystrašená nebyla, abychom se lépe zorientovali,“ řekl s odkazem na současná opatření.

Kritiku sklidil i za to, když si během jednoho z vrcholů pandemie natočil z operačního sálu video s tím, že jako anesteziolog „nemá do čeho píchnout“. Později to vysvětloval tak, že záběry vznikly před ranní směnou, kdy se sál teprve chystá.

Někteří zákazníci raději nepřijdou, než aby řešili testování, bojí se kadeřníci

Domácí

Nový typ koronaviru se v ČR objevil poprvé 1. března 2020. Podle dat ministerstva zdravotnictví v zemi doposud zemřelo v souvislosti s onemocněním 29 365 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám