Hlavní obsah

Debata v přímém přenosu nebyla dobře, kaje se Fiala po výkyvech na pražské burze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda by podle premiéra Petra Fialy (ODS) měla veřejnost informovat až o věcech, které jsou definitivně rozhodnuty. Ve čtvrtek to řekl Novinkám v reakci na středeční chaos na pražské burze, který následoval po sporných výrocích členů kabinetu o tom, že tzv. windfall tax bude platit i pro rok 2022.

Foto: David W Cerny, Reuters

Premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

„To, co se odehrálo včera, jenom potvrzuje moje opakovaná slova a přesvědčení – ze kterého jste vy novináři občas netrpěliví, neklidní –, že máme komunikovat až věci, které jsou rozhodnuty na vládě, a že máme zvlášť u těch citlivých věcí sdělovat veřejnosti až ty výsledky,“ uvedl Fiala.

„Tady se odehrávala debata prakticky v přímém přenosu, a to nikdy není dobře. A není to dobře u tak závažné věci, jako je konstrukce válečné daně,“ dodal ministerský předseda.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po středečním jednání vlády řekl, že se vláda kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, ač nařízení EU umožňuje ji uplatnit už od letoška.

Politici koalice si pouštěli pusu na špacír a otřásli pražskou burzou

Ekonomika

Ještě předtím ale vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinářům řekl, že připravovaná daň by měla platit i pro letošní rok s tím, že se na tom dohodli v úterý večer lídři koaličních stran. Pražská burza po této informaci značně oslabila. Index PX zakončil středeční obchodování se ztrátou kolem 2,5 procenta.

Mohutně odepisovaly zejména akcie energetické firmy ČEZ, které v jednu chvíli ztrácely téměř šest procent. Nakonec obchodování uzavřely se ztrátou 4,2 procenta na 740 korunách za akcii. Citelný pokles zaznamenaly i akcie bank. Erste odepsala 3,4 procenta, Komerční banka 3,2 procenta a Moneta Money Bank 2,4 procenta.

Ve čtvrtek firmy své ztráty z předchozího dne částečně korigovaly. Dařilo se zejména ČEZ, jehož akcie si kolem 15:30 hodin připisovaly téměř 4,5 procenta, čímž středeční ztrátu zcela smazaly.

Vládní zmatky v komunikaci ohledně daně z neočekávaných zisků kritizovala například Stanjurova předchůdkyně v úřadu Alena Schillerová (ANO). Podle ní jde o zásadní pochybení, u kterého není jasné, zda šlo o záměr nebo hloupost. Pokud by se zástupci vlády nechtěli příští týden na schůzi Sněmovny k věci vyjádřit v rámci mimořádného bodu, chce ANO iniciovat svolání mimořádné schůze.

Reklama

Výběr článků

Načítám