Hlavní obsah

Davy jako před pandemií Krumlovu nescházejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výlet do Českého Krumlova je podle mnohých Čechů v letošní sezoně daleko příjemnější než v letech před pandemií koronaviru, kdy město praskalo ve švech a ročně tam přijelo přes milion turistů. I nyní jsou ulice, restaurace, penziony a památky zaplněné, ale všude se dá bez problémů projít. Oproti některým letům scházejí například davy turistů z Číny.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Český Krumlov je jedním z nejmalebnějších měst České republiky

Článek

Jen výjimečně si někteří podnikatelé postěžují, že je to znát na tržbách. „Prodáváme možná méně než v loňském roce,“ řekla v úterý Právu prodavačka v obchodě s keramikou a suvenýry v historické uličce pod zámkem.

Na první pohled jsou však ulice centra zaplněné a je slyšet angličtina, němčina, španělština i čeština. Zahrádky restaurací jsou obsazené hosty, kteří si užívají výhled na zámek i řeku Vltavu.

Místní oceňují větší klid

„Návštěvnost a zájem zákazníků je podle mě stejný jako v loňském roce a stěžovat si mohou snad jen podnikatelé, kteří přepálili ceny. Je sice méně Číňanů, ale jinak jezdí všichni. Není to jako před covidem, jenže to už bylo šílenství,“ vyprávěla Právu Veronika Kůrková z kavárny In Vivo v Soukenické ulici. Podotkla, že velký zájem je třeba o snídaně za 170 korun.

Zámek Telč bude přístupný celý rok

Kultura

Kůrková nabízí na stejné adrese i ubytování v apartmánech. „Jsme obsazení v podstatě na celou hlavní sezonu a přijíždějí jak pravidelní hosté, tak ti, kteří vyrazí do Českého Krumlova vůbec poprvé,“ vysvětlila.

Ceny v českokrumlovských restauracích nejsou závratné. Není problém koupit i kávu za padesát korun, oběd do sto padesáti. Většinou se ale jídla pohybují od 200 do 300 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český Krumlov za covidu

Českokrumlovští přijímají ruch ve městě UNESCO jako nutnost, rozhodně jim ale nevadí, že turistů oproti minulosti ubylo. „Že by tady byl naprostý klídek, to se zase říci nedá, ale dá se tu normálně žít. Problémy jsou třeba s parkováním, ale to je i jinde,“ konstatovala Olga Kneiflová z Českého Krumlova.

Zdeňka Chaloupková z Destinačního managementu oblasti Český Krumlov Právu řekla, že z hlediska návštěvnosti je už na první pohled sezona velmi dobrá. „V tuto chvíli nemáme ještě žádná statistická data, ale je zjevné, že parkoviště i ulice jsou plné lidí z celého světa. Je možné, že v některých obchodech mohou naříkat, protože turisté mohou více šetřit,“ odhadovala Chaloupková.

Rokokový zámek Stekník obklopený mořem chmelnic usiluje o zápis na seznam památek UNESCO

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám