Hlavní obsah

David Rath přiznal tři domy a byt v Praze

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do svého soukromí dal veřejnosti nahlédnout nový ministr zdravotnictví David Rath. Ve svém přiznání vedlejších činností a majetku, který poslal do Senátu, prozradil, že je spolumajitelem tří domů a k tomu že vlastní i byt 2 1 v Praze.

Článek

Ačkoli mu zákon tuto povinnost neukládá, protože politici musejí zveřejňovat pouze majetek, který si pořídili v době výkonu své funkce, splnil slib daný v době svého jmenování.

Tehdy prohlásil, že zveřejní to, co vlastní spolu se svou manželkou, lékařkou internistkou Evou Rathovou, i to, co si pořídil se svou přítelkyní a kolegyní z České lékařské komory Renatou Horkou. Ve svém přiznání tento majetek, nabytý v "průběhu let" neoddělil.

Spoluvlastnictví se týká domu ve Zbuzanech a také dvou domů v Hostivicích. V jednom z nich žije jeho oficiální rodina. Druhý pak si pořídil napůl s Horkou. Dělí je jen pár stovek metrů. Rath se se svým dvojím rodinným životem netají a svůj soukromý život komentuje slovy -každý žije, jak mu vyhovuje. Z manželství má dva syny, další dítě vychovává se svou přítelkyní.

Nechal si malý úvazek na fakultě

Jak uvedl, neprovozuje již žádnou podnikatelskou ani jinou výdělečnou činnost. Před nástupem do funkce byl společníkem dvou firem, které se zabývají hostinskou, ubytovací a obchodní činností.

Rath přerušil své působení v s. r. o Paracelsum, kde působil jako lékař, a dál si ponechal, jak uvedl "minimální úvazek" na 2. lékařské fakultě UK. O svých majetkových poměrech svého času prohlásil, že jde většinou o rodinný majetek, neboť pochází z dobře zajištěné rodiny. Jedna z firem, kterou opustil, nesla jméno 4R -což představuje čtyři členy Rathovy rodiny, kteří byli jejími majiteli.

Svůj nemovitý majetek přiznala na jaře letošního roku celá Paroubkova vláda. Po skandálu, který vyvolaly nejasnosti kolem bytu bývalého premiéra a předsedy ČSSD Stanislava Grosse, to udělali dobrovolně, aniž je k tomu zákon nutil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám