Hlavní obsah

Data o Češích v Panamě budou asi nanic, míní expert na daňové úniky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údaje o přibližně 200 bohatých Češích, které unikly v kauze Panama Papers, sice finanční správa může dále analyzovat, ale v daňovém či trestním řízení budou zřejmě nepoužitelné. Myslí si to expert na daňové úniky Jiří Žežulka (33).

Foto: Reinhard Krause, Reuters

Právní společnost Mossack Fonseca, z níž unikly dokumenty o majitelích firem v daňových rájích.

Článek

„I když se finanční správa k dokumentům možná dostane, tak z těchto informací nikdy neudělá důkazy použitelné pro daňové řízení, protože na počátku byly tyto informace získané nelegálně. Byl by to nelegálně získaný důkaz,“ řekl Právu Žežulka.

Ví, o čem mluví. Spoluzakládal daňovou Kobru. Byl léta jedním z vysokých šéfů daňové správy. Hledal daňové úniky za exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) i současného ministra Andreje Babiše (ANO). S ním se ale rozešel. Pro názorové rozdíly, i proto, že si přestali věřit. Dnes Žežulka radí firmám v poradenské společnosti Apogeo, jak daně optimalizovat.

Skrýt peníze není samo o sobě trestné

„Tyto informace může správce daně využít pro to, aby Panamu oficiálně požádal o zajištění legálních důkazů. Vzhledem k aktuálně platným smlouvám se ale bude výměna informací týkat jen období 2014 a 2015 a je otázka, co v nich bude. Navíc samo o sobě skrýt peníze do Panamy není trestné,“ připomíná Žežulka. O nějakém dodanění Čechů z Panama Papers podle něho zatím nemůže být řeč.

„Může se jednat totiž o již zdaněné zisky, které byly do Panamy prostě jen uloženy z jiných než daňových důvodů. Lidé si tam peníze dávají třeba proto, aby na ně nebylo vidět. Například při rozvodech nebo proto, aby na sebe nepoutali pozornost organizovaného zločinu,“ dodal Žežulka.

A dokázat prozrazeným Čechům, že nejde o zdaněné peníze, bude přitom velmi obtížné. Jedná se totiž o lidi, kteří se dobře vyznají v našem daňovém systému a právních zákoutích. Vědí, kde lze mnohé obžaloby shodit i na procesních a formálních věcech. Mezi jmény figurují například advokáti.

Hra nejvyšších sfér

V rozhovoru s Právem Žežulka zdůraznil, že to, co vyplavalo, je jen špička ledovce, tedy že takto si finančně úspěšní lidé schovávají peníze celkem běžně. „Jedná se o čtvrtý únik takových informací a je velká otázka, kdo za ním stojí. Nevěřím, že se jedná o náhodný hackerský útok. V případě úniku z Lichtenštejnska se spekuluje o tom, že za tím mohla být zahraniční zpravodajská služba, a to může být i tento případ,“ konstatoval spoluzakladatel Kobry.

Oblíbená není jen Panama, ale i Britské Panenské ostrovy nebo Pobřeží slonoviny. „I v USA, v Delawaru, si lze založit společnost, která, pokud nepodniká v USA, je od daní osvobozena,“ připomněl Žežulka.

Registrace DPH za půl roku? Sbohem, Česko

Zdůrazňuje, že za nárůstem počtu našich subjektů v daňových rájích není jen snaha vyhnout se daňové povinnosti v Česku. Vzpomíná na českou inovativní firmu, která šest měsíců čekala, až ji berňák zaregistruje k DPH, coby nového plátce. To je pro společnost neúnosná doba, a tak zjišťuje podmínky v zahraničí, kde je registrace pružnější. Třeba v Holandsku, z něhož podniká mimo jiné řada ve skutečnosti britských podnikatelů.

„Chápu, proč si finanční správa detailně ověřuje nové plátce DPH. Na druhou stranu se to nesmí přehnat. V okamžiku, kdy systém bude příliš regulativní, podnikání u nás zabrzdíte. Jsou firmy, které jsou skutečně činné, chtějí regulérně podnikat, ale ohlížejí se po registraci už v jiném státě, protože zde finanční správa už příliš utáhla šrouby. Trvá dnes i půl roku, než finanční správa zaregistruje nového plátce k DPH, a to je pro podnikání neúnosné,“ zdůraznil Žežulka.

Faktem zůstává, že daňová administrativa u nás je tak náročná, že firmám zabere v průměru dvakrát více času, než je evropský průměr. Více než čtyři sta hodin ročně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám