Hlavní obsah

DATA: Černý kašel překonal 60letý rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní počty nemocných černým kašlem vyburcovaly tisíce dospělých k přeočkování. V době, kdy byl zájem největší, nastal u hlavního dodavatele vakcíny výpadek. Teď se zájem významně zvedá. Dostupnou alternativu přesto někteří odmítají, byť je podle vakcinologů bezpečná. Novinky získaly exkluzivní data o vývoji nehrazeného očkování u dospělých.

Článek

Šíření černého kašle v Česku zatím nezpomaluje. Počty hlášených případů překonaly minulý týden rekord z 60. let minulého století. Nemoc se už letos potvrdila u víc než čtyř tisíc osob.

„S ohledem na množící se dezinformace a nepravdy na téma, že černý kašel zde šíří uprchlíci, nám data dávají jasnou odpověď, že to není pravda,“ uvedla mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová. Jednou z příčin je naopak oslabená imunita po proticovidových restrikcích.

Lékaři žádají těhotné, chroniky s oslabenou imunitou a osoby žijící v jedné domácnosti s neočkovanými kojenci, aby vakcinaci zvážili. Neznamená to, že se v budoucnu nenakazí. Z 3452 lidí, kteří letos onemocněli a u nichž mají hygienici data o jejich dřívější vakcinaci, byla většina dříve naočkována. Přibližně 350 nemocných nikdy očkováno nebylo.

Znepokojivé šíření nemoci vyvolalo mezi lidmi o vakcínu velký zájem. Každoročně se nechalo přeočkovat proti černému kašli 20 až 30 tisíc lidí, k tomu se už nyní v březnu počty blíží. Aplikaci si letos zaplatilo 21 385 dospělých, z toho asi 12 tisíc v posledních dvou týdnech.

Vyplývá to z dat, která Novinkám exkluzivně poskytl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Od loňska stát zkušebně sleduje, jaký je zájem o dobrovolné očkování, které není kryto ze zdravotního pojištění. Data do té doby existovala jen u hrazených vakcín, a nikdo tak nevěděl, jaká je mezi dospělými proočkovanost.

Zájem zbrzdil výpadek

Paradoxem je, že nebývalý zájem lidí narazil krátce na výpadek v dodávkách vakcíny. Podobně jako za covidu, i černý kašel se začal více šířit v jiných evropských zemích, čímž vzrostla i poptávka.

Nejprve začátkem ledna došlo k přerušení dodávek u kombinované vakcíny Boostrix, v druhé polovině února u Adacelu. Praktičtí lékaři obě značky standardně využívají k přeočkování dospělých proti černému kašli, záškrtu a tetanu. Dřív než v dubnu a květnu k obnovení podle předběžných informací nedojde.

Vakcín je podle resortu ale dostatek. V posledních dvou týdnech se do ordinací praktiků dovezlo na 30 tisíc dávek, data se postupně dohlašují. Ačkoliv dorazily i tisíce dávek z Velké Británie, jedná se o dalších z Kanady a ministerstvo po dohodě s vakcinology pustilo do oběhu jiné vakcíny stejného typu, někteří lidé alternativu nechtějí. Dostupná vakcína Adacel polio, určená původně dětem, obsahuje navíc látku proti dětské obrně, kterou někteří lidé nechtějí.

„Máme dostatečné množství vakcíny Adacel polio, která má vedle složky proti tetanu, černému kašli a záškrtu i složku proti dětské přenosné obrně. Poslední studie ukázaly, že lidé, kteří dostali tuto kombinovanou vakcínu s polio složkou, získávají vyšší a lepší ochranu proti pertusi, než když je to bez polio složky,“ ujistil šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Nehledě na to, že být v dospělosti přeočkován proti dětské přenosné obrně není od věci, protože se cestuje po světě a pořád jsou státy, kde se dětská obrna čas od času objevuje,“ dodal Chlíbek.

Dospělým se doporučuje přeočkování aspoň jednou v dospělosti. Po nedávném prodělání černého kašle je přínos přeočkování malý.

Anketa

Zvažujete přeočkování proti černému kašli?
Už jsem se nechal/la přeočkovat
13,5 %
Ano, zvažuji
46,2 %
Ne
40,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1716 čtenářů.

V Česku zemřel druhý člověk s černým kašlem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám