Hlavní obsah

Darované pražské tramvaje a autobusy jedou na Ukrajinu

Praha

Dopravní podnik hl. m. Prahy ve spolupráci s hl. m. Prahou a prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni začal s odvozem darovaných tramvají na Ukrajinu. Příjemcem pomoci je charkovský městský dopravní podnik. Všechna darovaná vozidla jsou provozuschopná, sloužit budou ve veřejné dopravě v Charkově. První tramvaje dorazí do Charkova během následujících dnů. Na Ukrajinu, do města Chmelnický, vyrazí také dva darované autobusy.

Pražský dopravní podnik začal s nakládkou tramvají na kamiony.Video: Novinky

 
Článek

DPP daruje charkovskému městskému dopravnímu podniku pět tramvají typu T3SUCS a 15 tramvají typu T6A5, jejichž provoz ukončil v červnu loňského roku. Darování vozidel zprostředkoval Magistrát hl. m. Prahy, kancelář primátora, na kterého se se žádostí o poskytnutí pomoci obrátil Igor Těrechov, starosta města Charkov.

Z Ústředních dílen dopravního podniku vyrazily první tramvaje typu T5A5 ve čtvrtek ráno. Odvoz na Ukrajinu zajišťuje společně s charkovským dopravním podnikem organizace Člověk v tísni.

„Jsme rádi, že můžeme pomoci zprostředkovat tento dar a pomoci šířit dobré jméno naší země, která za posledních sedm měsíců prokázala nebývalou solidaritu s napadenou Ukrajinou. Je skvělé, že lidem v České republice i přes energetickou krizi a zhoršující se ekonomickou situaci není lhostejné, co se děje jen pár kilometrů na východ od našich hranic,“ sdělila Jana Toužimská, zástupkyně regionálního ředitele pro Východní partnerství a Balkán z Člověka v tísni.

Foto: Novinky

Odvoz tramvají na Ukrajinu

První tramvaje odjedou v noci ze čtvrtka na pátek

Pražský dopravní podnik kromě darování vozidel, jejichž současná účetní hodnota činí zhruba sedm milionů korun, uhradí také náklady na jejich nakládku. Kamionovou přepravu a veškeré celní formality si zajišťuje obdarovaná strana, tj. charkovský městský dopravní podnik.

Praha posílá na Ukrajinu vyřazené tramvaje a autobusy

Domácí

„My máme historicky kontakty na sesterské dopravní podniky na Ukrajině. Například v roce 2016 jsme darovali dvě tramvaje do Mariupolu. Tentokrát se nám ozvali z Charkova, kde tamější vozovna byla zasažena hned v počátcích ruského ataku,“ vysvětlil náměstek pražského primátora pro oblast veřejné dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě).

„Jedná se o vozy, které jsme vyřazovali průběžně a byli jsme zvyklí, že je prodáváme pro další využití ať už do města Brna, nebo do Sofie v Bulharsku a řadu těch vozů si koupily i dopravní podniky na Ukrajině,“ sdělil Novinkám technický ředitel DP Praha Jan Šurovský.

Foto: Novinky

Odvoz tramvají na Ukrajinu

„V době, kdy přišla covidová krize, se tyto obchody do velké míry zastavily, vozy se nám začaly hromadit a vzhledem k tomu, že jsme zahájili stavbu vozovny v Hloubětíně, kde ty vozy jsou odstaveny, tak by nám nezbylo nic jiného než je sešrotovat,“ dodal Šurovský.

Kromě tramvají zamíří na Ukrajinu také pražské autobusy. Jde o jeden autobus Karosa B951 a jeden kloubový Irisbus Citelis 18M. Sloužit by oba měly ve veřejné dopravě v západoukrajinském městě Chmelnický.

„My se snažíme podpořit ukrajinská města v tom, aby udrželi v provozu alespoň ty základní služby a doprava k nim samozřejmě patří. Je to důležité proto, aby se ti uprchlíci, kteří jsou teď u nás, měli kam vracet,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Novinky

Odvoz tramvají na Ukrajinu

Dopravní podnik tímto darem také reaguje na únorové jednání pražského zastupitelstva. To se shodlo na pomoci sesterským dopravním podnikům na Ukrajině formou darování vozidel, které DPP pro svůj provoz již nepotřebuje.

Poslední tramvaje typu T6A5 dosloužily pražskému dopravnímu podniku v loňském roce. „Teď nám zůstávají tři z původních 150. Jeden je jako muzejní exponát ve vozovně Střešovice a dva vozy jsou zachovány jako provozní,“ řekl Jan Šurovský. Setkat se s nimi můžete jednou za měsíc na nostalgické tramvajové lince číslo 23.

Foto: DPP

Tramvaje Tatra T6A5

Reklama

Výběr článků

Načítám