Hlavní obsah

Dánský královský dvůr si odváží z Kladrub bělouše za půl miliónu

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladruby nad Labem

Ve středu se v Národním hřebčínu Kladrubech nad Labem uskutečnila historicky první dražba starokladrubských koní. O koně, kteří patří mezi kriticky ohrožené plemeno, se ucházeli zájemci zejména z Německa, Rakouska, Ruska a Spojených států. Někteří z nabízených koní se však dražitelům ani předvést nemohli.

Foto: René Chvalina, Právo

Z dvaceti nabízených koní národního hřebčínu v Kladrubech nad Labem se podařilo vydražit devět.

Článek

Národní hřebčín zajišťuje svým nejvěrnějším partnerům exkluzivitu, a tak si mohou koupit vybraného koně přímo ze stáje. Čtyřletý bělouš Cordoba se tak s předstihem stal majetkem dánského královského dvoru.

„Jednoho koně, který jim chyběl do spřežení, si přijel vybrat zástupce dánského království. Při výběru preferoval zabarvení, výšku, ale i dovednosti, aby ladil s ostatními, které už od nás mají,“ potvrdil Právu ředitel hřebčína Jan Höck.

Konkrétní cenu, za kterou bělouš poputuje k dánskému královskému dvoru, však nemohl na přání zákazníka prozradit. „Můžu však konstatovat, že s cenou, za kterou jsme ho prodali, jsme velmi spokojeni,“ nezastíral spokojenost ředitel hřebčína. Jak se však Právu podařilo zjistit, částka překročila půl miliónu korun.

Osm tisíc eur za koně

Účelem dražby Starokladrubáků však nebylo koně prodat za každou cenu. Do oficiální dražby bylo přihlášeno dvaapadesát koní. Starokladrubští bělouši dražbě dominovali, ale nechyběli ani slatiňanští vraníci. Zhruba dvacítka koní pochází právě z chovu Národního hřebčína.

Podle Tomáše Jandy, jehož firma Janda Bloodstock unikátní dražbu pořádala, byli do dražby přihlášeni také starokladrubští koně jiných majitelů. Národní hřebčín však pořadatelem dražby být nemohl. Dražební zákon neumožňuje tomu, kdo dražbu pořádá, aby se jí aktivně zúčastnil.

„Do dražby jsme vybrali kvalitní čtyřleté a starší hřebce, a také valachy, kteří jsou na různé úrovni výcviku. Z nich se nám ve středu podařilo prodat devět a to je pro nás úspěch,“ dodal těsně po skončení dražby Höck s tím, že nejvyšší vydražená částka za jednoho koně v aukci pro hřebčín znamená přínos 8000 euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám