Hlavní obsah

Daňovou reformu bude třeba příští rok upravit, tvrdí Babák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se daňovou reformou bude muset znovu zabývat počátkem příštího roku. Tvrdí to ekonomický expert VV Michal Babák, podle něhož byl v reformě spolu se zachováním stravenek ponechán i třítisícový bonus, kterým chtělo ministerstvo financí zrušení stravenek kompenzovat. Babák tvrdí, že pokud by byl bonus zachován, rozpočet by přišel zhruba o 12 miliard korun. Babák hovoří i o dalších úpravách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Babák (VV)

Článek

Zachování daňového zvýhodnění stravenek prosadily ve Sněmovně VV spolu s opozicí i přes odpor ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). V daňové reformě ale zůstalo i zavedení zaměstnaneckého bonusu ve výši 3000 korun ročně, kterým vláda chtěla alespoň zčásti nahradit rušení zaměstnaneckých benefitů. [celá zpráva]

VV chtěly při zachování stravenek bonus zrušit. Kalousek novinářům řekl, že pokud by bonus nebyl schválen, zvýšilo by se proti současnému stavu daňové zatížení nízkopříjmových a středně příjmových skupin.

Musíme se vrátit i k daním, tvrdí Babák

Reformu bude muset koalice podle Babáka prodiskutovat také proto, že na začátku roku budou známa nová ekonomická data. "I v důsledku čerstvějších čísel, která nám přijdou, budeme muset otevřít otázku přímých i nepřímých daní. A s tím samozřejmě otázku bonusů. Jsem si jistý, že bude tento bonus následně zrušen," řekl.

Vláda původně plánovala stravenky zrušit v rámci daňové reformy. Hlasování VV spolu s opozicí o zachování daňového zvýhodnění stravenek popudilo TOP 09. Koaliční straně se ovšem nelíbilo hlavně to, že při schvalování daňové reformy většina poslanců ODS a někteří členové VV společně s opoziční ČSSD prosadili nový způsob rozdělení loterijní daně, který TOP 09 odmítala. Lídři strany včetně předsedy Karla Schwarzenberga kvůli tomu nyní hovoří o vážné situaci v koalici, která silně narušila důvěru TOP 09 ve vládní partnery. [celá zpráva]

Hazard dopadl dost šíleně

Podle Babáka ve středu Sněmovna schválila základ daňové reformy, který teď bude muset upravit do konečné podoby. "Co se týče daní z příjmu, přímých daní, bonusů a dalších věcí, tam si myslím, že budeme tyto věci dále měnit," řekl Babák. Změny se podle něj pravděpodobně dotknou i hazardu. "Ten včera (ve středu, pozn. red.) taky dopadl poměrně dost šíleně," dodal Babák.

Vládní daňová reforma, kterou poslanci ve středu schválili, ruší koncept superhrubé mzdy a od příštího roku má zavést nové zdanění hazardu. Soubor sedmi desítek novel nyní dostane k projednání Senát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám