Hlavní obsah

Další požadavek NATO vůči Česku je až pro rok 2011, říká Barták

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Požadavek šéfa NATO na vojenské instruktory a zdravotníky pro Afghánistán, který vyslovil Anders Fogh Rasmussen minulý týden v Praze, se týká až roku 2011. Po jednání s polským protějškem Bogdanem Klichem to ve středu na otázku Práva upřesnil ministr obrany Martin Barták.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

„Jde o požadavek na dalších asi 15 leteckých školitelů na začátku roku 2011, možná na konci roku 2010,“ řekl Barták.

"Jde o jeden, nikoli dva týmy s 16 zdravotníky,“ dodal. „Nyní se bavíme o tom, co bude pravděpodobně příští středu v parlamentu a Senátu – navýšení o 55 vojáků, z toho 15 vojenských policistů pro výcvik afghánské policie v rámci našeho provinčního rekonstrukčního týmu v Logaru a 40 pro obsluhu dělostřeleckého radiolokátoru Artur, který by měl chránit polskou základnu v provincii Ghazní,“ řekl Barták.

Polský ministr Klich nabídku radiolokátoru i vojenskou spolupráci ocenil. Varšava má v Afghánistánu 2200 vojáků, posiluje o dalších 200 a podle ministra by chtěla v budoucnu mít třítisícový kontingent.

„Dodatečné příspěvky členských zemí NATO jsou nezbytné,“ řekl Klich Právu. „Jsou to ta nejtěžší rozhodnutí v situaci, kdy v Polsku začala prezidentské kampaň a 70 až 80 procent obyvatel je proti afghánské misi,“ upozornil.

„Pokud nebudou jaderné zbraně a prostředky sníženy na všech stranách, neměli bychom dělat první krok a měli bychom také mít všechny záruky,“ řekl Barták k jinému tématu na otázku k plánované redukci arzenálu USA, nové americko-ruské smlouvě a jadernému odstrašení ze strany NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám