Hlavní obsah

Ministerstvo mění podmínky, testování dětí na táborech bude mírnější

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví ustoupilo a dohodlo se se zástupci České rady dětí a mládeže na snad již definitivních podmínkách účasti dětí na letních táborech. V průběhu tábora bude povinné přetestování pro děti, které před odjezdem neabsolvují PCR test, ale pouze antigenní testování či samotest. Děti s PCR testem nebudou na test muset bez ohledu na to, jakou formu bude mít test ostatních účastníků.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Děti s PCR testem se nebudou muset v průběhu pobytového letního tábora přetestovat, a to i v případě, že s nimi ve stejný turnus pojedou děti s antigenním testem nebo samotestem,” dohodla se hlavní hygienička Pavla Svrčinová s předsedou České rady dětí a mládeže Alešem Sedláčkem.

Podle nyní platného opatření, které vláda schválila v pondělí 14. června, by nemusely přetestování absolvovat děti s PCR testem, ale jen v případě, že se v táboře nenajde nikdo se samotestem či antigenním testem. To přitom podle organizátorů není příliš pravděpodobné, protože ne vždy je možné sehnat na PCR test vhodný termín, zvlášť u táborů, které začínají už v červenci. Celý tábor s PCR testy by pak musel chodit na testy, i kdyby jen jediné dítě mělo antigenní test.

Přetestování na táborech bude povinné pouze u antigenních testů

Domácí

Podle ministerstva i zástupců dětských organizací je nejnovější návrh přijatelným kompromisem.

Před nástupem na letní tábor mají povinnost děti splnit jednu z podmínek (očkování-test-nemoc):
22 dnů po první dávce očkování (certifikát stažený z portálu ocko.uzis.cz)
PCR test starý max. 7 dní
Potvrzení o prodělané nemoci, platí max. 180 dnů
Antigenní test starý max. 3 dny (přetestování 7. den tábora)
Samotest provedený na místě (přetestování 7. den tábora)
Potvrzení o testu ze školy, případně čestné prohlášení (přetestování 7. den tábora)
zdroj: ministerstvo zdravotnictví

„Budeme doporučovat všem rodičům, aby s dětmi před odjezdem zašli na PCR test, protože pak odpadne povinnost přetestování v průběhu tábora. Nicméně chápeme, že některé děti PCR test třeba nestihnou, organizátoři tak budou připraveni tuto část dětí na místě otestovat,“ uvedl Sedláček.

Organizátoři táborů již dříve upozorňovali, že podmínka PCR testu je mnohde nesplnitelná, neboť testovací kapacity mohou být leckde naplněné.

Nový návrh projedná vláda v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám