Hlavní obsah

Další konkurenti gripenů chtějí dál jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po Spojených státech, které požadují další jednání o jejich nabídce stíhaček pro českou armádu, přišly s tímto požadavkem i Belgie a Nizozemsko. Podle vojenských přidělenců Belgie José Warneze a Nizozemska Jose Hooimeijera by česká vláda měla chtít "nejlepší a poslední nabídku", uvedli to na úterní tiskové konferenci. Vláda bude o nabídkách jednat ve středu.

Foto: Alena Oudová

Loňský první Tříkrálový průvod přilákal kolem dvou stovek dětí a dospělých.

Článek

Požadavek Belgie a Nizozemska přichází v době kdy tlak na novou soutěž stupňují Spojené státy. Ve vládě je však podle informací deníku Právo, alespoň u unionistických a lidoveckých ministrů, favoritem švédská nabídka nových strojů Jas-39 Gripen, kterou komise odborníků doporučila vládě na prvním místě.

Jakékoli znovuotevření prostoru pro podání nových nabídek však vylučuje ministerstvo obrany. "Tuto variantu ministerstvo obrany vylučuje," reagoval na prohlášení přidělenců mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha. Ministr obrany Miroslav Kostelka je rovněž nakloněn švédské nabídce. Česká republika je podle slov premiéra Vladimíra Špidly připravena "toto strategické rozhodnutí přijmout zcela svobodně, jako suverénní stát. Mohu pouze říci, že se vláda rozhodne po svébytné úvaze".

NÁZOR OBČANŮ
Podle ankety na stránkách českého ministerstva obrany by se pro gripeny ze 7845 hlasujících vyslovilo 36 procent lidí. Na druhém místě skončil typ F-18 s 32 procenty a až třetí F-16 s 15 procenty.
ANKETA
Jaký letoun z těchto tří by se vám líbil v barvách českého armádního letectva? Hlasujte v anketě na konci článku.

Na úterní tiskové konferenci byl přítomen i William Perkins, viceprezident výrobce F-16, společnosti Lockheed Martin Aeronautics. Podle jeho mínění je požadavek na nejlepší nabídku u takovýchto obchodů obvyklý a vydělat na něm může jen český plátce daní. Právě Perkins zpochybnil, že Švédsko nabízí Česku použité, nikoli nové letouny. Proti tomu však důrazně protestoval vojenský atašé švédského království v ČR Karl. "Neprodáváme staré letouny. Jsou to letouny nejnovější verze," řekl Herbertsson TV Prima.

Nabízené letouny a pořadí dle komise odborníků
poř.státstroj
1.Švédskonové Jas-39 Gripen
2.Belgiemodernizované F-16 Fighting Falcon
3.Kanadazánovní F/A-18 Hornet
4.Nizozemskozánovní F-16 Fighting Falcon
5.USAzánovní F-16 Fighting Falcon

U prezidenta republiky Václava Klause se v pondělí za použité stíhačky F-16 přimlouval americký ministr obchodu Don Evans. "Myslíme, že je důležité, aby byly nakoupeny F 16, protože to má mnoho výhod - usnadní to výcvik a údržbu," uvedl. Klaus podle svých slov doufá, že o tom vláda bude brzy jednat. Důvěřuje, že vezme "vezme v úvahu nejen úzce technickou stránku typů letadel a podobně, ale i širší souvislosti našich vztahů".

Evropské stíhačky pro Česko

Tři země NATO - Francie, Německo a Británie - podpořily pronájem švédských stíhaček gripen pro české letectvo. Informoval o tom bulletin Aerospace Daily. Britské vojenské zdroje později uvedly, že nejsou součástí této třístranné iniciativy, ale podpořily 14 gripenů pro ČR, napsal bulletin. První tajemník francouzského velvyslanectví v Praze Philippe Ray Právu potvrdil, že otázkou výběrového řízení na stíhačky pro české letectvo se zabývala i francouzská vláda. Dospěla k závěru, že by bylo vhodné, kdyby česká strana podpořila "jediné skutečně evropské řešení", a tím jsou gripeny.

Anketa

Jaký letoun z těchto tří by se vám líbil v barvách českého armádního letectva?
Jas-39 Gripen
66,1 %
F-16
30,1 %
F-18
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2993 čtenářů.

Reklama

Související články

Vláda vybrala komisi pro výběr stíhaček

Vláda vybrala komisi, která bude pro českou armádu vybírat olétané stíhačky. Novinářům to sdělil ministr dopravy Milan Šimonovský. Nechtěl ale prozradit její...

Ve hře o stíhačky pět nabídek

Komise, která má za úkol doporučit české vládě nejlepší návrh na dodání 14 starších nadzvukových stíhaček pro české letectvo, má k dispozici pět variant....

Výběr článků

Načítám