Hlavní obsah

Vláda vybrala komisi pro výběr stíhaček

Novinky, dan, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda vybrala komisi, která bude pro českou armádu vybírat olétané stíhačky. Novinářům to sdělil ministr dopravy Milan Šimonovský. Nechtěl ale prozradit její složení. Dodal, že komisi nepovede Jaroslav Kopřiva (KDU - ČSL), náměstek ministra obrany pro vyzbrojování. Shodli se na tom ráno ministři, kteří komisi schválili.

Foto: web akce
Článek

"Schválili jsme komisi tak, aby nezakládala žádné domněnky, že je politická. Je to skutečně technická komise," řekl po jednání Šimonovský.

Podle Jindřicha Marka z Úřadu vlády budou v komisi zástupce náčelníka generálního štábu Emil Pupiš a nový velitel českého vojenského letectva Ladislav Minařík. Ministerstvo obrany budou zastupovat také Radek Novotný z Centra pro realizaci projektu nadzvukového letounu, ředitel odboru obranné politiky sekce strategického plánování ministerstva Václav Čejka a dále Pavel Beran a Miroslav Šianský.

Za ministerstvo financí je v komisi Ladislav Zabo, resort průmyslu a obchodu reprezentuje Jiří Chroustovský a ministerstvo zahraničí politický ředitel Martin Košatka.

Komise má vládě doporučit vítěznou nabídku na dodávku 14 použitých stíhaček, které by po roce 2005 na přechodnou dobu nahradily současné MiG-21, jejichž životnost se chýlí ke konci. Armáda zároveň připravuje nákup nových strojů, které by však mohla získat nejdříve za pět, spíše ale za deset let.

Kriteria pro vyhodnocení nabídek

1. Komplexnost a úplnost nabídky podle zadávací dokumentace

2. Takticko-technické požadavky nabízených letounů

3. Pořizovací náklady

4. Provozní náklady

5. Způsoby financování

6. Průmyslová spolupráce (off sety související s provozem stíhaček)

7. Možnosti vojenské spolupráce

Kritéria jsou řazena sestupně podle důležitosti (zdroj: ministerstvo obrany)

Vláda kvůli dodávce zřejmě starších strojů oslovila devět zemí. Velká Británie a Turecko už ale svou účast vzdaly. USA, Belgie, Kanada, Německo, Francie, Nizozemsko a Švédsko mají své nabídky předložit do konce října. Potom je komise začne posuzovat a asi jednu z nich doporučí vládě, která rozhodne.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko bude chránit 12 starých stíhaček

Armádní piloti se nových nadzvukových strojů jen tak nedočkají. Nejprve jim byly slibovány nové gripeny, nyní je vše opět jinak. Český vzdušný prostor bude...

Výběr článků

Načítám