Hlavní obsah

Ve hře o stíhačky pět nabídek

Novinky, Oldřich Danda, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komise, která má za úkol doporučit české vládě nejlepší návrh na dodání 14 starších nadzvukových stíhaček pro české letectvo, má k dispozici pět variant. Komise obdržela nabídky z Belgie, Nizozemska, Spojených států, Švédska a Kanady. Francie vůbec neodpověděla. Už dříve z tendru o stíhačky odstoupily Británie, Německo a Turecko.

Foto: Leona Brázdilová

Soutěž sýrů se těšila velkému zájmu návštěvníků.

Článek

Většina oslovených zemí nabízí letouny typu F-16, Švédsko své gripeny a Kanada letadla F/A-18 Hornet. Vyjma švédské nabídky však určitým způsobem figurují ve všech ostatních Spojené státy.  Americké letectvo je součástí belgického a holandského týmu a námořnictvo USA se podílelo na kanadské nabídce.

Z devíti nabídek nakonec jen pět

Požadavkem české strany je dodání 12 jednomístných a dvou dvoumístných cvičných strojů do roku 2005, tyto stroje pak nahradí dosluhující Migy-21. V letech 2005 až 2007 hodlá ministerstvo obrany do těchto strojů investovat ročně 1,5 miliardy korun, od roku 2008 do roku 2015 ještě 3,5 až čtyři miliardy.

Vláda oslovila celkem devět zemí, ale Německo, Velká Británie a Turecko už sdělily, že nemají co nabídnout. Dnes navíc svoji nabídku nedodala ani Francie, o které se předpokládalo, že nabídne své Mirage 2000.

Nejrozšířenější jsou letouny F-16

Stroje F-16 už používá sedm evropských zemí, celkem jsou ve výzbroji deseti států NATO. Pro švédské letouny Jas-39 Gripen se kromě služeb ve švédské armádě našlo uplatnění i v Maďarsku a objednala si je i Jihoafrická republika. Stroje F/A-18 létají kromě USA a Kanady například také v Austrálii, Španělsku, Kuvajtu, Finsku či Švýcarsku.

Komise má na posouzení měsíc

Pět lidí ze zmiňované komise včera zaevidovalo došlé nabídky. "Začneme hodnotit dnes odpoledne ,kdy se komise sejde, a budeme pokračovat přes celý víkend a dále," uvedl v pátek šéf komise Radek Novotný. Komisi bude podle jeho slov pomáhat asi 35 expertů na dílčí problémy.

Práce komise by měla skončit do 30. listopadu, kdy by měla předat vládě své doporučení. Vláda pak rozhodne do konce roku, aby se s vítěznou stranou začalo vyjednávat po Novém roce. Letadla by mohla přiletět nejpozději do poloviny roku 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda vybrala komisi pro výběr stíhaček

Vláda vybrala komisi, která bude pro českou armádu vybírat olétané stíhačky. Novinářům to sdělil ministr dopravy Milan Šimonovský. Nechtěl ale prozradit její...

Výběr článků

Načítám