Hlavní obsah

Další fízl ve Sněmovně. Poslanec Hájek chce omluvu od Korteho

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny má na stole další žádost o disciplinární řízení. Tentokrát si stěžuje poslanec Josef Hájek (ANO) na poslance Daniela Korteho (TOP 09). Korte ve středu označil Hájkovo vystoupení ve Sněmovně za fízlovsko-estébáckého rázu. Hájek chce omluvu pro sebe i celé hnutí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Článek

Hádka mezi oběma poslanci vypukla při projednávání zákona o daních z příjmu, která počítá s dvoumiliónovým stropem u daňových paušálů pro živnostníky.

Hájek ve svém vystoupení u řečnického pultíku seznámil kolegy ve Sněmovně s příjmem z podnikání poslance Františka Laudáta (TOP 09). Obvinil jej, že zákon chce zamítnout proto, že jako OSVČ s příjmem nad dva milióny korun ročně je osoba podjatá.

Foto: archiv Ano, Právo

Poslanec hnutí ANO Josef Hájek

Jenže sklidil ostrou kritiku. „Vážený pane poslanče, to, co jste zde předvedl, byl příspěvek rázu typicky fízlovsko-estébáckého, což je v souladu s charakterem strany, jejímž jste členem. A já vám blahopřeji!“ reagoval na Hájkova slova Korte a sklidil potlesk svých kolegů z poslaneckého klubu.

Hájek: Chci omluvu

Hájek chce teď za tato slova omluvu. „Já se vůči Korteho slovům hrubě ohrazuji. Já jsem byl kvůli činnosti StB vyloučen z vojenské školy. Já za komunistů trpěl. A to, že jsem uvedl údaje o panu poslanci, na tom nevidím nic závažného a špatného. Naopak,“ řekl Právu Hájek.

Domnívá se, že na informace, které zveřejnil ve Sněmovně, mají nárok nejen poslanci, ale i veřejnost. Vždyť tyto informace musí každý poslanec povinně zveřejňovat podle zákona o střetu zájmů. Dle mého názoru se jedná o informace veřejné, a tudíž jejich využití v příčinné souvislosti považuji za opodstatněné,“ řekl Právu Hájek.

Korte se svým výrokem navíc podle svého mínění dotkl dobrého jména hnutí ANO 2011. „Proto požaduji omluvu jak mé osobě, tak našemu hnutí,“ dodal.

Ondráček uspěl

Je otázka, zda Hájek se svou stížností u mandátového a imunitního výboru uspěje. Každopádně s ní před pár dny uspěl poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), který za minulého režimu zasahoval coby člen pohotovostního pluku proti demonstrantům při tzv. Palachově týdnu. Poslanec Miroslav Kalousek jej v červnu označil za komunistickou mlátičku a fízla a podle výboru se musí omluvit. Členové výboru totiž rozhodli, že slovo fízl je pejorativní a na půdu dolní parlamentní komory nepatří.

Kalousek se však omluvit odmítl. Spor tak bude řešit plénum Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám