Hlavní obsah

Další čtyři uprchlé býky zlákala jalovice v říji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČÍHOŠŤ

Další čtyři býci, kteří uprchli 14. července z ekofarmy ve Zdeslavicích na Havlíčkobrodsku, se nechali nachytat na jalovici v říji, kterou na ně farmáři políčili o víkendu v provizorní ohradě na louce nedaleko Ovesné Lhoty. Pro zbývající čtyři kusy skotského náhorního plemene staví ve čtvrtek další lapačku.

Foto: Robert Rohál

Ředitel líblínskéno DSS Petr Kounovský a Helena Vondráčková.

Článek

"Napínavou situaci u ohrady se dvěma jalovicemi časně ráno sledoval traktorista na posedu," řekl ČTK majitel stáda Josef Vavřička. Nejprve tam vlezli čtyři, dva si to ale rozmysleli. Záhy zábrana zapadla za celou skupinou," popsal.

Také posledním čtyřem uprchlíkům zvoní hrana. Na ně budou od večera připraveny pasti dvě. Buď vlezou za svými kamarády do první lapačky, nebo přijdou za jalovicemi, které budou přestěhovány do nové ohrady. Tu staví chovatelé blíže místu, kde se poslední kusy zdržují. Škody na úrodě a obavy rekreantů by tak měly brzy skončit, doufá majitel.

Celkem jednadvacet býků uteklo z ekofarmy v Zeleném údolí v pondělí 14. července. Prvního býka odstřelili myslivci ve čtvrtek, dalšího v pátek ráno. Tehdy vznikly obavy, že by při dalším odstřelu mohlo eventuálně poraněné zvíře někoho zabít. Vůdčí dva kusy vážily kolem půl tuny, zbývající kolem 400 kilogramů.

Odchycení býci končí na jatkách

V pohotovosti byli policisté, veterináři a po uprchlících pátrali místní obyvatelé. V pátek se dalších devět býčků vrátilo dobrovolně na domovskou pastvinu. O víkendu pak na ně Vavřička nalíčil vlastní jalovici. Ta ale nebyla v říji, připravenou na páření půjčil soused. V úterý po ránu zabrala na dva býky. První byl ve středu ráno poražen na jatkách, dalším skončí život v pondělí.

Skotské náhorní plemeno se vyznačuje krátkou širokou hlavou s dlouhými rohy a mohutným trupem na krátkých končetinách s dlouhou hustou srstí. Původně keltský dobytek se chová pro ekologickou údržbu krajiny a konečným produktem je výroba speciálního masa špičkové kvality. Dosahuje chuti zvěřiny, žádané je na přípravu značkových steaků.

Reklama

Související témata:

Související články

Býky už lákají dvě jalovice

Lákání býků na jalovičky v říji se zdá být nadějné. Od neděle, kdy do ohrady u Ovesné Lhoty na Havlíčkobrodsku umístili další krasavici, se k této lokalitě...

Výběr článků

Načítám