Hlavní obsah

Býky už lákají dvě jalovice

Novinky, Bohumila Krčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OVESNÁ LHOTA

Lákání býků na jalovičky v říji se zdá být nadějné. Od neděle, kdy do ohrady u Ovesné Lhoty na Havlíčkobrodsku umístili další krasavici, se k této lokalitě přibližují.

Foto: zámek Konopiště

zámek Konopiště

Článek

První jalovička, kterou do ohrady umístili v sobotu, se nijak hlasitě neprojevovala, takže jako volavka zklamala. Až poté, co se spřátelila s novou obyvatelkou ohrady, zapůjčenou od místního farmáře, spustily obě koncert. Bučení jalovičky v říji je pro býky neodolatelným lákadlem, proto farmář Josef Vavřička doufá, že na duet zareagují tak, jak si to představuje.

Majitel stáda je pod obrovským tlakem. Ačkoli na první pohled působí klidným dojmem, jen jeho blízké okolí ví, že se již týden nevyspal. Starost má nejen o své býky, ale také o lidi, kteří v dobrém úmyslu do okolí Zdechovic dojíždějí v autech i na kolech a chtějí se zapojit do hledání.

Hledají i děti

"Jsem tu s Jardou. To je můj bratranec a já jsem teď na prázdniny u babičky," přiznal se Právu dvanáctiletý kluk, který brázdil na kole okraj lesa. "Jo, babička nám to zakázala, ale my až k nim nejdeme," dušoval se. Naštěstí byli býci skutečně v té době dost daleko. Zahlédli jsme, jak jeden z nich plavně přeskočil mez vedle pole s obilím.

Býci jsou plaší a neznámým lidem se vyhýbají. Nemohou-li ale utéci, útočí. Majitel proto odmítá i nabídky honáků z různých koutů republiky, kteří mu nabízejí pomoc a služeb a věří, že se zbylé kusy vrátí.

Jejich ztráta by znamenala vysokou škodu. "Za kilogram jatečních zvířat dostane chovatel 38 korun," říká ředitelka Okresní agrární komory v Havlíčkově Brodě Marie Brodinová. "Pokud by zvířata bylo nutné nahánět a střílet, nešlo by jejich maso použít jinak než na nucený výsek nebo rovnou do kafilérie, kde by si za jejich likvidaci ještě několik tisíc připlatil. A je také možné, že býci způsobí na polích škody dalším majitelům," dodává.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám