Hlavní obsah

Cvičná havárie rozezní sirény temelínské elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v okolí temelínské jaderné elektrárny budou ve čtvrtek svědky simulované havárie s možným únikem radioaktivních látek. Cvičení doprovodí kolísavý zvuk sirén a do terénu vyrazí ke cvičnému výjezdu monitorovací tým ke zjišťování radioaktivity. Podle mluvčího elektrárny Marka Svitáka půjde letos o čtvrté cvičení.

Foto: archiv JETE

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Při cvičení třeba energetici ověří, jak funguje havarijní štáb elektrárny. „Prověříme také komunikační kanály mezi elektrárnou, Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a dalšími složkami, které by se podílely na řešení mimořádné události. Okolních obyvatel se cvičení nijak nedotkne. Pouze budou moci zaznamenat sirény, které ve čtvrtek ráno obsluha spustí v areálu elektrárny,” uvedl mluvčí.

Odpoledne se bude v okolí elektrárny pohybovat monitorovací skupina. Její členové budou sledovat radiační situaci a odebírat vzorky životního prostředí. Půjde o jedno auto, pracovníci použijí běžný pracovní oděv, nikoli ochranné obleky.

Druhý blok Temelína opět vyrábí, začátek odstávky uspíšila bouře

Ekonomika

Letos naplánoval ČEZ v Temelíně sedm cvičení. Scénáře mohou být různé, od ekologických událostí přes požár až po řešení havárií.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 9,8 TWh.

Letos v červnu zastavila provoz druhého bloku bouře, která porazila několik stožárů mezi elektrárnou a rozvodnou. Plánovaná odstávka bloku tak neplánovaně začala o několik týdnů dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám