Hlavní obsah

Druhý blok Temelína opět vyrábí, začátek odstávky uspíšila bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín začal v pátek ve 13:13 znovu vyrábět elektřinu. Skončila tak plánovaná dvouměsíční odstávka, oznámila společnost ČEZ. Blok odstavili energetici 24. června, proti plánu o týden dřív, a to kvůli následkům bouře. Po ní spadly stožáry, jež patří firmě ČEPS, která zajišťuje provoz přenosové soustavy.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Další plánovanou odstávku chystá ČEZ v posledním letošním čtvrtletí v jaderné elektrárně Dukovany, uvedl vedoucí útvaru jaderná komunikace ČEZ Petr Šuleř.

Při odstávce v Temelíně vyměnili energetici čtvrtinu paliva, zkontrolovali reaktor, bezpečnostní systémy i turbínu. Naplánovali několik desítek investičních akcí, provedli téměř 15 tisíc činností. Energetici také prověřili ochrannou budovu kolem reaktoru.

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Energetiky teď čekají testy na 80 procentech výkonu, kterými ověří, jak je výkon rozložený. Sledují i další technologii v jaderné i nejaderné části.

První blok Temelína opět vyrábí elektřinu

Ekonomika

„Při provozu celého turbosoustrojí rozhodují setiny milimetrů. Nyní první dny provozu ukážou, zda bude ještě potřeba nastavení doladit,” uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Podle vedení elektrárny byl náročný začátek odstávky. Začala totiž o týden dřív, protože po bouři spadly tři stožáry linky zvlášť vysokého napětí mezi elektrárnou a rozvodnou Kočín. Jak uvedl Kruml, nešlo jen o posun termínu.

„Harmonogram, který se běžně připravuje měsíce, jsme museli v řádů dnů přeplánovat a na nové termíny zajistit dodavatele,” sdělil Kruml.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 9,2 TWh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám