Hlavní obsah

Cvičení v Libavé nepřežil jeden voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBAVÁ

Výbuch munice při vojenském cvičení v prostoru Libavá na Olomoucku nepřežil jeden voják. Další 26letý příslušník Armády České republiky byl těžce zraněn a do nemocnice ho přepravil vrtulník. Právo o tom informoval ředitel krajské záchranné služby Ivo Mareš.

Článek

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka se tragická nehoda stala dnes dopoledne při kontrole dopadové plochy střelnice. "Je to místo, kam se střílí z kulometů, či dopadají miny. Vojáci místo kontrolovali po provedených střelbách letectva. Je to běžná procedura," řekl.

Uvedl však, že zatím není známo, jakým způsobem k výbuchu došlo. "Nehodu šetří na místě komise náčelníka Generálního štábu, vojenská policie a Policie České republiky," dodal mluvčí s tím, že rodiny obou vojáků již byly o tragédii informovány.

Podle mediální zástupkyně Fakultní nemocnice v Olomouci Hany Matulové je zraněný voják mimo ohrožení života. "Má mnohačetná poranění s tržnými ranami, v kterých uvízly střepiny, a utrpěl také zlomeniny. Jeho stav je však stabilizován," řekla ČTK Matulová.

.: Novinky.cz s použitím Armáda ČR

Výbuch podle Mareše nastal kolem desáté hodiny dopoledne. Stav zraněného vojáka, který byl přepraven na traumatologi do olomoucké fakultní nemocnice, je kritický.

Na Libavé došlo k nehodě během cvičení také před čtyřmi lety. Tehdy utrpěl vážné zranění při výcviku řidičů tanků devatenáctiletý voják základní služby, kterého přejel tank při výcviku v náročném terénu. Voják, který utrpěl zlomeniny horních a dolních končetin, tržné rány a poranění břicha, tehdy porušil bezpečnostní předpisy.

Ve stejném roce zemřel v tomto výcvikovém prostoru při cvičení osmnáctiletý nizozemský voják. Muž zahynul při nácviku taktických manévrů, v okamžiku, kdy jeden z transportérů spadl do vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám