Hlavní obsah

Paroubek po auditu ostře napadl Čunka

PRAHA

Ačkoli audit majetkových poměrů Jiřího Čunka dopadl ve vicepremiérův prospěch, šéf opoziční soc. dem. Jiří Paroubek neváhal označit celou kauzu za tragikomedii, která měla již dávno skončit. Do samotného Čunka se pak pustil zostra. „Ani bazén sava nedokáže smýt z vicepremiéra Čunka špínu, která na něm v důsledku obvinění ze strany policie ulpěla,“ sdělil médiím v neděli večer Paroubek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Pokud by vládní koalice ctila zásady politické kultury, pokud by v čele stran, které ji tvoří, stáli lidé, pro které jsou zásady a dané slovo přednější než vládní posty a moc, pak by toto divadlo, a la aby se vlk nažral a koza zůstala celá, již dávno skončilo,“ uvedl opoziční lídr. Odvolal se pak na manipulace s policejním vyšetřováním, perzekuci vyšetřujících policistů a žalobců a praktiky, které soud označil za mafiánské.

„Je jen smutným mementem Strany zelených, že místo striktního prosazování pravidla, které ctila a ctí soc. dem. - totiž presumce viny pro politiky - se její předseda Martin Bursík stal obhájcem Jiřího Čunka,“ míní Paroubek.

Za jedinou větu stál audit šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. „Je to velmi neutrální, podezření to nevyvrátillo ani nepotvrdilo,“ řekl Právu.

Zdrženlivá koalice

Koaliční politici jsou při hodnocení výsledků auditu zdrženliví. Jakémukoli hodnocení se vyhnul ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který uvedl, že audit zatím nečetl, takže mu žádný kámen ze srdce ani spadnou nemohl. Podle něj pak obecně platí, že pokud by se objevily nějaké další skutečnosti o tom, že někdo páchal trestnou činnost, tak orgány činné v trestním řízení musí konat. „Je to ale obecná teze,“ prohlásil Pospíšil v ČT.

Z výsledků je rozpačitá místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Právu řekla, že je zvědavá na celý audit. Nejde jí prý do hlavy, jak je možné, že agentura Kroll došla při zkoumání úspor ke zcela opačným výsledkům než policie, která se Čunkovými majetkovými poměry detailně zabývala.

Kuchtová zkritizovala stranického šéfa Bursíka za to, že s auditem neseznámil vedení strany a veřejně prohlásil, že nezakládá důvody k odvolání Čunka, odchodu Karla Schwarzenberga a zelených z vlády. „Rozhodnutí učinil sám, což je problém, protože nikdo z nás podklady nemá a tudíž se k tomu nemůžeme vyjádřit,“ uvedla Kuchtová. Podle ní by se auditem mělo zabývat stranické předsednictvo.

Zcela v klidu nechal audit lidovce. Jak řekl Právu místopředseda Sněmovny Jan Kasal, byla to věc Strany zelených a nikoli KDU-ČSL. I kdyby prý výsledky dopadly jinak, Čunek by z vlády neodešel. Kasal nicméně připustil, že jeho zveřejněním se situace snad zklidní a pro podzimní volby to může mít plusové znaménko. „Nevím, jestli Karel Schwarzenberg chtěl pomoci KDU-ČSL, ale myslím, že tím pomohl,“ poznamenal Kasal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám