Hlavní obsah

Čtyřmiliónová pokuta pro přeběhlíky chrání demokracii, tvrdí Rath

• Aktualizováno
Novinky, jov

Kandidát ČSSD na hejtmana Středočeského kraje David Rath brání čtyřmiliónový "závazek věrnosti" kandidátů své strany do krajského zastupitelstva v regionu. Tvrdí, že jde o způsob, jak potrestat politika, který zradí své voliče. Cílem je podle něj také snížit míru politické korupce.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec David Rath (ČSSD)

Článek

Rath byl ve středu hostem on-line chatu Novinek. Odmítl všechny výtky čtenářů vůči jeho nápadu, že středočeští kandidáti ČSSD museli podepsat závazek, že uhradí čtyři milióny korun, vymahatelných i exekucí, pokud opustí klub zastupitelů sociální demokracie nebo třeba budou hlasovat v rozporu se závazným stanoviskem krajského vedení strany.

Například čtenářka s přezdívkou maarcy se Ratha zeptala, co má jeho čtyřmiliónový "závazek věrnosti“ společného s demokracií. "Měla jsem Vás za větší formát, ale tímto jste si před stávajícími volbami jen uškodil,“ napsala.

"Neslyšela jste někdy o demokratických volbách? Asi ne, jinak byste věděla, že v nich voliči vyjádří svoji vůli. Jsme však svědky, kdy ODS přepisuje výsledky voleb pomocí korupce, vydírání a nevím ještě čeho dalšího špatného. To je útok na základní pilíř demokracie,“ reagoval Rath s tím, že v jeho regionu nechce ČSSD nic jiného, než "aby byl potrestán ten zvolený politik, který zradí své voliče“. Cíle je podle něj i snížit míru politické korupce a "uchránit principy demokratických voleb“.

Rath také odmítl výtku, že miliónová kauce je rysem totalitního režimu. "Pokuta je splatná pouze tehdy, když by zastupitel zradil ČSSD a její voliče v základních a zásadních programových věcech. Svůj názor může zastupitel samozřejmě prezentovat jak na klubu, tak na zastupitelstvu, může se všemi demokratickými prostředky snažit pro sebe získat na klubu ČSSD ostatní, ale pokud většina ostatních zastupitelů dojde k názoru, že jde o zásadní programový pilíř, pak se musí jednotlivci s odlišným názorem v hlasování přizpůsobit. To platí i o mně,“ odpověděl.

Před čtenáři si nebral servítky

Kandidát ČSSD na středočeského hejtmana také ostře odmítal i další výtky čtenářů. Na otázku, jak vysvětlí, že kdysi patřil k nejhorlivějším zastáncům poplatků ve zdravotnictví, a dnes proti nim tak bojuje, četnáři odpověděl: "Jak jste na takový nesmysl přišel??? To máte vyčteno tak akorát z propagačních materiálů ODS“. A dodal: "Já jsem žádné poplatky nikdy nenavrhl ani jako ministr nezavedl. To myslím mluví samo za sebe“.

Ostře reagoval na dotaz, co jej opravňuje "útočit na tzv. přeběhlíky jako na zrádce poté, co jste sám byl členem ODS a pak přešel k ČSSD“. Rath si nebral servítky. "Promiňte, ale vy nevidíte rozdíl? To si buď děláte legraci, nebo vám "modrá" vypláchla rozum z hlavy. Byl jsem zakládajícím členem ODS na začátku 90tých let. Po dvou letech, co jsem viděl, kam vede zemi, jak tuneluje atd. jsem ji čestně, jako zcela prostý a řadový člen opustil. Zhruba za dalších šest let jsem pak vstoupil do ČSSD, kterou vnímám jako jedinou hráz "modré zvůle" a jako stranu, která hledá vzory ve vyspělých demokraciích západního typu,“ napsal v odpovědi.

Rath také uvedl, že se necítí spoluzodpovědný za negativní pohled veřejnosti na politiky a za pokleslou politickou kulturu. Podle něj za to může ODS. "Hájím jen jasně svá stanoviska a pravdu,“ sdělil.

Znovu slíbil, že po vyhraných krajských volbách ČSSD zruší poplatky v krajských nemocnicích. A doplnil přesvědčení, že se blíží pád premiéra Mirka Topolánka (ODS)."„Prohra ODS bude následně znamenat rychlý pád M. Topolánka - což už jasně řekl i první místopředseda ODS Bém - a dojde k volbám, po kterých poplatky zrušíme všude,“ uvedl.

Anketa

Souhlasíte s Rathovým čtyřmiliónovým "závazkem věrnosti"?
Ano, je to pojistka proti politické korupci
32,9 %
Ne, odporuje to demokracii
67,1 %
Celkem hlasovalo 17404 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám