Hlavní obsah

Čtyři roky od střelby v ostravské nemocnici střeží bezpečí pacientů umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři roky uplynou v neděli od chvíle, kdy vyšinutý muž zastřelil v ostravské fakultní nemocnici sedm pacientů. Nemocnice od té doby posílila bezpečnost, letošní novinkou je software s prvky umělé inteligence. Ten dokáže podobnou rizikovou situaci předvídat. V pátek to při pietní vzpomínce na oběti potvrdil ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

V Ostravě byly čtyři roky po střelbě ve fakultní nemocnici uctěny oběti.Video: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Jak Havrlant řekl, aktuálně jsou v nemocnici stovky kamer, část z nich disponuje i záznamem. Všechny informace se sbíhají v integrovaném centrálním dispečinku, který nemocnice otevřela v minulém roce.

Letošní zásadní novinkou je pak inteligentní softwarová nadstavba, která disponuje takovými možnostmi, o kterých by si nemocnice ještě před několika lety mohla nechat jen zdát.

Informace z některých kamer, které jsou rozmístěny na chodbách nebo v čekárnách, analyzuje počítačový software, jenž dokáže vyhodnotit potenciální riziko spojené s nejen s chováním lidí, ale třeba i se zjišťováním tělesných veličin.

„Změří například tělesnou teplotu, zvýšený pulz, ale i chaotické pohyby. Inteligentní kamerový systém tak pozná, jestli je člověk nervózní,“ řekl ředitel nemocnice.

Foto: Aleš Honus

Památník obětem střelby

Systém sleduje jak pohyb lidí po areálu a jejich obličeje, tak například odložené předměty. Dokáže tak poznat potenciální riziko už v zárodku.

Všechny podezřelé situace pak vyhodnocuje personál ostrahy, který je ve srovnání se stavem před čtyřmi lety početnější. „Jen pro vaši představu, jsou to desítky situací denně,“ dodal ředitel k událostem, které ostraha na základě upozornění systému řeší.

Jak řekl novinářům ředitel moravskoslezské krajské policie Tomáš Kužel, policie je na podobné mimořádné situace dnes velmi dobře připravena, každý podobný zákrok byl totiž podroben analýze, aby se vyhodnotila strategie i do budoucna.

„Práce policie se posunula již před touto nešťastnou událostí i na základě střelby v Uherském Brodě. Tehdy vznikly prvosledové hlídky, a to v rámci celé republiky. Výrazně se zkrátily dojezdové časy a policisté v prvosledových hlídkách mají balistickou ochranu, dlouhé zbraně a také jejich výcvik je náročnější,“ dodal Kužel.

Foto: Aleš Honus

Pietní akt u památníku obětem střelby

Ke střelbě v ostravské nemocnici došlo 10. prosince 2019 po sedmé hodině ranní. Dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek tehdy vstoupil s pistolí do čekárny traumatologie, kde bez varování zasáhl celkem devět čekajících pacientů.

Čtyři přišli o život na místě, další tři podlehli zraněním později. Střelce policie po několika hodinách vypátrala na odlehlém místě nedaleko Hlučína.

Když Vitásek zjistil, že je obklíčen, zastřelil se. Motivem zločinu byla posedlost pachatele spojená s obavami o vlastní zdraví a s pocitem, že ho lékaři neléčí podle jeho představ.

O rok později byl před fakultní nemocnicí odhalen památník střelby, kde se každým rokem u příležitosti výročí scházejí zástupci nemocnice, policie, ale i komunální politici.

Co do počtu obětí jde o druhou nejhorší masovou vraždu v novodobých dějinách České republiky, a to hned po střelbě v Uherském Brodě v roce 2015.

Tragickou střelbu v Ostravě připomíná černá díra

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám