Hlavní obsah

Vláda odklepla čtyři miliardy navíc pro školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) rozhodla o posílení rozpočtu ministerstva školství o čtyři miliardy korun. Ve středu to na síti X oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Ministerstvo školství mělo podle státního rozpočtu v tomto roce původně pracovat s výdaji 269 miliard korun.

Peníze navíc by se podle předchozích vyjádření ministra měly rozdělit. Jednu miliardu by měly dostat vysoké školy, zbylé peníze by pak měly jít do regionálního školství. Vysoké školy by část navýšení rozpočtu měly využít ke snížení rozdílů platů vysokoškolských učitelů. V regionálním školství by peníze měly pomoci s financováním platů nepedagogických pracovníků.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) před jednáním kabinetu uvedl, že pro jeho stranu jsou důležité z hlediska financí nejen platy, ale také rozvoj infrastruktury a modernizace. „V rámci evropských programů IROP máme modernizace učeben a vybavení škol v regionech, městech. Zájem je o to obrovský, protože technologický deficit je velký,“ dodal.

Piráti a STAN chtějí víc peněz pro školství

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám