Hlavní obsah

Čtverný rittberger jsme nepředvedli, ale pozitivní skok ano, bruslil Sněmovnou Nečas

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) se nechal inspirovat mistrovstvím světa v krasobruslení a dovolil si jeho terminologií okořenit interpelace ve Sněmovně. Poslancům se pak omluvil s tím, že erudicí v oboru chtěl jen demonstrovat, že si neplete krasobruslení s rychlobruslením jako jiní přítomní poslanci. Připustil ale, že umělecký dojem vlády není nejlepší a po technické stránce ještě nepředvedla žádný čtverný rittberger.

Článek

Nečas se k neobvyklému pojetí obhajoby vlády uchýlil po dotazu poslance ČSSD Jana Látky, který se ptal premiéra na nesrovnalosti kolem fungování vlády. Připomněl mu nejprve nepříjemné statistické údaje o důvěryhodnosti vlády a poté mu sdělil své výhrady k vytvoření nové "trafiky" pro Radka Johna (VV) za 25 miliónů korun a obsazení resortu vnitra Janem Kubicem.

„Jsem si plně vědom, že důvěra této vlády poklesla. Byl bych slepý, hluchý a hloupý předseda vlády, kdybych tento fakt ignoroval. Vláda za prvé v posledních třech až čtyřech měsících přišla s celou řadou nepopulárních opatření. Vedle toho samozřejmě bych tady mluvil i o něčem, co v krasobruslařské terminologii je označováno jako umělecký dojem. A tady musím říci opět na základě toho, co vláda a vládní koalice předvedla v posledních týdnech, tak to určitě nebylo nic pěkného na dívání, ani na hodnocení,“ přiznal kritiku Nečas.

Vaše vláda nejenom že nezanechává dobrý umělecký dojem, vaše vláda má bohužel i velmi slabou technickou hodnotu.
Jan Látka<br/>

Proto se podle něj musí vláda vrátit k věcné politice, zaměřit se na slíbené reformy, konsolidovat veřejné finance, modernizovat ČR a připravit zemi na dvě „klíčové výzvy“, a to demografický vývoj a ekonomickou globalizaci.

Látka ale nebyl s odpovědí spokojen. Nečasovi sdělil, že jej za hluchého, hloupého, ani slepého nepokládá už jen proto, jak chytře se prý vyhnul jádru jeho otázky.

„Zmiňoval jste krasobruslení a umělecký dojem. Zapomněl jste na druhou část. Vaše vláda nejenom že nezanechává dobrý umělecký dojem, vaše vláda má bohužel i velmi slabou technickou hodnotu. A jak víte jako zřejmý příznivec krasobruslení, technická hodnota začíná být převažujícím faktorem v současném krasobruslení. Takže já bych vám a vaší vládě přál hodně nových čtverných skoků. Tam se dají získat nějaké body,“ vrátil Nečasovi stejnou mincí Látka.

Chytřejší než Paroubek

Nečas se ve své replice předně omluvil všem poslancům, že na půdu Sněmovny vnesl krasobruslařskou terminologii. „Alespoň tím chci demonstrovat, že si nepletu rychlobruslení s krasobruslením, což ne každý člen Sněmovny má v tomto úplně jasno,“ řekl Nečas s odkazem na předvolební faux pas tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který slíbil přebornici v rychlobruslení Martině Sáblíkové, že je schopen v případě vítězství ČSSD ve volbách postavit halu, byť „krasobruslení až tak nerozumí“, protože se tam „nehraje na dvě branky“. [celá zpráva]

„Musím také říci, že co se týče té technické hodnoty, tak tady bych řekl, že nejlepší výpovědí jsou konkrétní fakta, například konkrétní fakta o rozpočtu loňského roku,“ pokračoval dále Nečas a vyjmenoval úspěchy vlády jako snížení deficitu rozpočtu z původně schválených 5,3 procenta na 4,7 procenta HDP, zvýšení finanční kredibility vlády a zvýšení dluhové služby o 17 miliard.

„To jsou ony technické aspekty, které jsou pozitivní. Když se opět vrátím ke krasobruslení, ano, já vím, to ještě není politický odpíchnutý čtverný rittberger, ale přesto si myslím, že to je přece jenom pozitivní skok,“ řekl Nečas. Podle něj by to mělo vést ke snížení deficitu pod tři procenta HDP v roce 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám