Hlavní obsah

Čtení z papíru není diskuse. Uchytil by se britský zákaz v českém parlamentu?

Praha/Londýn

Rekordně dlouhé jednání o důvěře vládě Petra Fialy (ODS) bylo mimo jiné způsobeno recitováním předem napsaných projevů opozičních poslanců, ve kterých cupovali programové prohlášení na kusy. Někteří řečníci svůj text suverénně četli z papíru, což prozradila nepřirozená dikce a skutečnost, že často ani nezdvihli zrak od pultíku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalý premiér Andrej Babiš hovoří při jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě Petra Fialy, 13. ledna 2022 v Praze.

Článek

Obsah projevů se dubloval, jednotliví poslanci na sebe nenavazovali. Nabízí se tak otázka, proč jednací řád čtení projevů z papíru nezakazuje, tak jako tomu je například ve Spojeném království.

„Člen parlamentu zásadně nesmí předčítat projev ani doplňující otázky, může se však odkázat na poznámky. Stejně tak může člen parlamentu číst výňatky z dokumentů, ale tyto výňatky a citace by měly být přiměřeně krátké,“ stojí v procedurálních pravidlech britského parlamentu Erskine May, která jsou pojmenována po ústavním expertovi z 19. století.

Účelem tohoto pravidla je zachovat kontinuitu rozpravy, která závisí na tom, zda řečníci ve svých projevech alespoň částečně reagují na argumenty svých předřečníků.
Erskine May, odstavec 21.4

Pravidelní diváci debat ve Westminsteru by jistě poznamenali, že předseda sněmovny pravidlo málokdy vymáhá; na druhou stranu je nutno dodat, že také málokdy musí. Právě na úctě k tradici celá britská parlamentní kultura stojí – byť to možná někdy může působit úsměvně.

Politická show hraničící s komedií, hodnotí politologové nekonečnou opoziční exhibici

Domácí

Erskine May nabízí i vysvětlení zákazu čtení z papíru: „Účelem tohoto pravidla je zachovat kontinuitu rozpravy, která závisí na tom, zda řečníci ve svých projevech alespoň částečně reagují na argumenty svých předřečníků; rozprava je více než jen série předem připravených projevů bez vzájemných narážek.“

Je to zajímavý nápad, ale myslím, že v českých podmínkách se neujme, což je škoda.
Jiří Přibáň, University of Cardiff

Pravidla pochopitelně obsahují několik výjimek. Projev může být čtený z papíru v případě, že autor ztratil hlasivky a potřebuje tak vypomoct od kolegy. Výjimka se vztahuje také na první projevy nováčků a na situace, kdy je zapotřebí přesné znění důležitých dokumentů.

Přibáň: To se v Česku neujme...

Profesor práva Jiří Přibáň z Univerzity v Cardiffu má možnost britskou politiku sledovat zblízka. „Zdejší rétorická kultura má staletou tradici, kterou Erskine May jen potvrzuje, takže jde spíš o zvyk než o ústavní pravidlo,“ napsal Novinkám z Walesu.

Schillerová: Mluvili jsme do zdi

Domácí

Možnosti, že by se tamní úzus přenesl do Česka, příliš šancí na úspěch nedává. „Je to zajímavý nápad, ale myslím, že v českých podmínkách se neujme, což je škoda, protože vyjadřovací a argumentační schopnosti všech zdejších politiků jsou skutečně dobré, ať si o každém z nich myslíme, co chceme,“ dodal Přibáň.

Anketa

Měl by v českém parlamentu existovat zákaz předčítání projevů z papíru?
Ano, taková forma debatování nemá smysl
80,7 %
Ne, je to v pořádku
8 %
Nezáleží na tom/Je mi to jedno
11,3 %
Celkem hlasovalo 5415 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám