Hlavní obsah

ČT: Laštůvka veden mezi informátory StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda sněmovního zahraničního výboru, poslanec ČSSD Vladimír Laštůvka, je podle České televize na internetových stránkách ministerstva vnitra evidován jako spolupracovník bývalé Státní bezpečnosti (StB). Uvedla to ve svém zpravodajství. Vyhledávání spolupracovníků na stránkách ministerstva bylo v pátek ve 20 hodin mimo provoz.

Foto: Expreska Olomouc

Expreska Olomouc

Článek

Podle informací České televize se jméno shoduje až na chybějící kroužek nad u a stejné je i datum narození. Z databáze podle ní plyne, že Laštůvka byl v roce 1965 kandidátem na informátora a o dva měsíce později se stal informátorem StB, jímž byl do roku 1967.

Poslanec však spolupráci s StB vylučuje a naopak se považuje za aktivního odpůrce komunistického režimu. Laštůvka, který je členem Poslanecké sněmovny od roku 1996, tvrdí, že má negativní lustrační osvědčení. V polovině devadesátých let prý navíc městský soud rozhodl, že byl evidován neoprávněně.

Otázkou jeho spolupráce s StB se zabývala již někdejší Česká národní rada. Vyšetřovací komise pro otázky lustrací ho začátkem devadesátých let označila za informátora StB od dubna 1965 do června 1967 pod krycím jménem Vladimír. V rozpravě k údajné spolupráci s StB v listopadu 1991 mnozí poslanci ČNR vystupovali na obhajobu poslance Laštůvky především s poukazem na to, že po ukončení spolupráce byl v registru svazků StB veden jako nepřátelská osoba a v minulých dvaceti letech byl perzekvován.

Poslanec kontakty s StB připouští, ale pouze jako důsledek svého působení ve studentském hnutí. Televizi řekl, že StB vedla kontakty s každým, kdo byl nějakým způsobem aktivní.

Podle předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly není zveřejnění Laštůvkova jména v této souvislosti příliš věrohodné. "Takovéto seznamy považuji většinou za velmi sporné, až odporné, a nebudu se tím zabývat," řekl premiér ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám