Hlavní obsah

ČSSD vyschly sponzorské dary

– Praha
Právo, Karolina Brodníčková

Sociální demokraté mají vážné problémy s úbytkem dárců. Za poslední dva měsíce nepřistála na transparentním účtu ČSSD od dárců ani jedna koruna, od začátku roku pak dostala jen 1,3 milionu. Loni jí při­tom za stejné období napršelo 8,9 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O finanční podporu tak strana přišla v době, kdy řešila vládní krizi a přetahovala se s prezidentem Milošem Zemanem o ministra kultury. V létě to také vypadalo, že už je jednou nohou venku z kabinetu Andreje Babiše a ztratí vliv úplně.

Hnutí ANO naopak dostalo jen za poslední dva měsíce od desítek dárců na účet přes 3,8 milionu korun. Rušno bylo i u jiných stran kromě komu­nistů.

Poslední dary, které ČSSD přistály na účtu, byly od brněnského zastupitele Jiřího Olivy 11 tisíc a 35 tisíc korun v polovině června. Na jedné straně si tedy ČSSD v té době oddechla, protože podle soudu nemusí platit dědicům právníka Altnera 338 milionů korun, na straně druhé jí vyschly dary.

Peníze posílají politici

Přitom ještě v květnu bylo na účtu relativně živo, 30 tisíc dostala ČSSD například od předsedy Mladých soc. dem. a neúspěšného evropského kandidáta Radka Hlaváčka, kterého si ministr zahraničí Tomáš Petříček vybral za politického náměstka.

Od dvojky soc. dem. eurokandidátky Olgy Sehnalové dostala strana pár dní před volbami dokonce 132 tisíc a od jedničky Pavla Poce 130 tisíc korun. Po volbách, v nichž ČSSD vyhořela s necelými čtyřmi procenty, se přísun peněz o poznání zmenšil. Loňský rok, kdy dostala od sponzorů dohromady 11,6 milionu korun, tak zřejmě nedožene.

Dary nevykazují v červnu a červenci ani výpisy z účtu komunistů. Transakce za srpen však strana ještě nezveřejnila.

Lidovci dostali miliony

Ostatní parlamentní strany tento trend nezaznamenaly. Jak už bylo řečeno, ANO, které evropské volby vyhrálo a získalo šest mandátů, jen od 22. června do 23. srpna dostalo asi 3,8 milionu, nejvyšší dar 200 tisíc od poslance Ondřeje Kovaříka.

Zhruba milion jen za léto od sponzorů vybrala v eurovolbách druhá ODS, z toho polovinu činily dary od europoslance Jana Zahradila.

Přes milion dostala od 22. června na účet i TOP 09, přičemž největší dar 200 tisíc poslal její předseda a europoslanec Jiří Pospíšil.

Drobné dary ve výši stovek, případně jednotek tisíc korun průběžně prší na účet České pirátské straně, která v eurovolbách skončila třetí. Peníze posílají fanoušci i představitelé strany, celkem dostala partaj od 22. června přes 300 tisíc korun.

Na téměř tři sta tisíc si od dárců přišlo hnutí Starostové a nezávislí. Okolo 1,5 milionu přistálo jen v létě na účet lidovcům, z toho 200 tisíc dostali od komunálního politika Petra Musila nebo 100 tisíc od exministra dopravy a bývalého senátora Milana Šimonovského.

Dobře si vede Trikolóra

Dobře si u sponzorů vede začínající hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího. Od 8. srpna do 22. srpna nasbírala 1,8 mi­lionu korun, a to obvykle na drobných částkách okolo stovek či tisícovek korun.

Naopak SPD Tomia Okamury se o letní finanční dary příliš opírat nemůže, hnutí dostalo zhruba jen kolem 20 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám