Hlavní obsah

ČSSD se ze sjezdu špičkuje s Babišem. I za Kalouska měli důchodci víc, zapojila se Maláčová

– Hradec Králové
Novinky, Renáta Bohuslavová

Do polemiky na dálku s premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem se ze sjezdu ČSSD v pátek zapojila i ministryně práce Jana Maláčová. Babiš ji i celou ČSSD kritizoval za to, že si přivlastňují úspěchy menšinové vlády a že by měli spíše hledat úspory. Maláčová vzkázala, že si žádné PR nedělá a že bude bojovat za další zvýšení důchodů. Šéf ČSSD Jan Hamáček k Babišově kritice uvedl, že jsou na styl hnutí ANO zvyklí.

Foto: David Taneček, ČTK

Jana Maláčová na volebním sjezdu ČSSD.

Článek

Maláčová ve svém projevu, po nemž byla zvolena místopředsedkyní řekla, že na ministerstvu práce a sociálních věcí provedla při nástupu zeštíhlení a nyní bude bojovat za další zvýšení důchodů, protože i v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09) měli důchodci víc.

„Když se podíváme na poměr našeho průměrného důchodu k průměrné mzdě, tak je to dnes 38 procent. I za Kalouska měli důchodci víc,” reagovala Maláčová na kritiku premiéra o tom, že by měla víc šetřit.

Babiš sociálním demokratům vytkl, že úspěchy, které v pátek na sjezdu strana prezentovala stavbou domečku, si přivlastnili od hnutí ANO. Babiš kritizoval například navýšení důchodů o 900 korun od roku 2019, což je podle něj zásluha ANO. ČSSD ale usiluje o další navýšení o 900 korun od roku 2020.

ČSSD staví důmVideo: Novinky

„Doufám, že po sjezdu se začnou kolegové Maláčová a Petříček intenzivně věnovat svým resortům s cílem snížit provozní náklady a ušetřit, protože jsem měl dojem, že před sjezdem si ze svých ministerstev dělali hlavně PR agenturu,” zaútočil Babiš.

Maláčová mu slova o mediální propagaci vrátila. „Od ‚majitele‘ několika mediálních domů ta slova o PR sedí. My sociální demokraté bojujeme za zájmy pracujících, seniorů a rodin s dětmi už 140 let. A budeme v tom pokračovat,” uvedla pro Novinky.

Reagovala, že další navýšení důchodů o 900 korun od roku 2020 budou prosazovat dál. Úspory podle svých slov hledat umí.

„Když jsem nastoupila do funkce, tak jedno z prvních rozhodnutí, které jsem učinila, tak jsem zrušila Drábkův fond dalšího vzdělávání. Zrušila jsem 650 míst úředníků. Minulý rok jsem dělala systemizaci a zeštíhlila jsem resort MPSV. Já vím, jak se šetří a vím, jak se hospodaří,” brání se Maláčová.

Hamáček: Na Babišovu kritiku jsme zvyklí

Staronový šéf ČSSD Jan Hamáček po znovuzvolení předsedou novinářům řekl, že mu premiér Babiš pogratuloval. Kritika z jeho strany ho prý nepřekvapuje.

„Očekával jsem, že se pan premiér ozve. Toto je styl ANO a my jsme si na to za dobu koaliční spolupráce zvyklí a myslím si, že na to umíme reagovat,” řekl k výtkám premiéra Babiše Hamáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé ČSSD na sjezdu. Přihlíží prezident Miloš Zeman.

Hamáček si osobně za všemi prezentovanými úspěchy jako je zrušení karenční doby, navýšení minimální mzdy nebo sebevědomé prosazení zahraniční politiky, stojí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček po znovuzvolení předsedou ČSSD

„Co bylo v domečku, byly úspěchy sociální demokracie. Pokud vím, tak pan premiér narážel na valorizaci důchodů, ale je potřeba říct, že zákon, který umožnil změnu valorizačního mechanismu předložil náš poslanec Roman Sklenák,” doplnil Hamáček na dotaz Novinek.

Sjezd ČSSD po páteční volebě předsedy i místopředsedů pokračuje volbou posledního z nich a debatou o programu strany na další dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám